ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE: Am uitat să menţionez articolele/reportajele despre "milioanele de euro" cu care se îmbogăţeşte anual Mitropolia Moldovei, cu care bineînţeles se puteau construi doi-trei kilometri de autostradă spre nicăieri.

Au început pelerinii să vină la moaştele Sfintei Cuvioase Paraschiva, aşa că o să vă explic puţin cum funcţionează mentalul colectiv al oamenilor care lucrează în presă, pe acest subiect şi cam ce veţi vedea în media până pe 14 octombrie.

Cei trimişi la faţa locului vor sta cu ochii'n patru, doar-doar vor putea surprinde o îmbulzeală, un moment de tensiune, orice care să le dea "material" pentru un reportaj cu un titlu de genul acesta: "Au uitat de cele sfinte". Sigur l-aţi mai văzut, la toate marile sărbători.

Ceea nu aţi văzut, a fost mulţimea de oameni care a stat cuminte, răbdătoare, să ajungă la rând. Nici nu o să vedeţi aşa ceva. Aceste detalii sunt "plictisitoare" pentru reporteri. Din punctul lor de vedere, ideal ar fi ca îmbulzeala izbăvitoare să vină cât mai repede, să nu fie nevoiţi să stea acolo prea mult, cu "habotnicii".

Va urma apoi, flash-interviul cu aceeaşi întrebare: "De ce aţi venit aici?". Pentru a se respecta tiparul, se vor căuta neapărat băbuţe cu batic care să spună că au venit să se roage pentru sănătate şi note mari la examen pentru copii. Urmează la rând acei "gură-cască", prezenţi pe la toate evenimentele publice, precum şi cei căutătorii de senzaţional, de "minuni rapide". Dacă nu se vor găsi, rapid, se va lua unul şi i se va dicta ce să spună pe post, aşa cum s-a mai întâmplat deja.

Nici vorbă să vedeţi vreun tânăr cult intervievat şi vă asigur că sunt cu duiumul, vreo mamă tânără, vreun profesor de limba română sau vreun student. Sau nişte oameni care au venit acolo pentru o mărturisire de credinţă autentică. Nu, aceştia sunt obligatoriu de evitat. De ce? Pentru că...crimă-gândit. Exact cum s-a întâmplat recent la emisiunea Masterchef, de la Pro TV.

Să ne reamintim. Un concurent a ieşit din emisiune pentru că a considerat că îşi încalcă propriile principii, dacă mai continua să gireze ce se întâmpla acolo. Ce se întâmplase: PRO TV a chemat şi a promovat insistent un homosexual, iar omul nostru a spus pur şi simplu că nu vrea să fie pus în situaţia de a face echipă cu el, în viitor.

Iată reacţia PRO TV:  "Dar din păcate în timp ce unii dintre concurenţi ar face orice să rămână în concurs, unul dintre ei este alungat de propriile prejudecăţi". În traducere: "În timp ce unii ar face orice ca să câştige, să iasă în faţă, unul din ei are tupeul să aibă principii şi nu vrea. Cum îndrăzneşte?".

Cam aşa este şi cu relatarea presei referitor la aceste pelerinaje. Dacă se găseşte vreun amărât care să îndrăznească să conteste abordarea descrisă de mine mai sus şi va propune un material cuprinzător, profund al întregului tablou, va fi imediat pus la colţ: "Da' ce-ai mă, eşti bigot?!" şi îi va trece.

Şi lucrurile nu dau semne că se vor schimba în curând. Interesele financiare şi ideologice absurde vor călca totul în picioare. Pentru aceştia, un om cu raportare la Dumnezeu sau cu principii solide - nu ştim că omul de la Pro TV era credincios, este un mare pericol. Acesta va putea cu uşurinţă să distingă adevărul de minciună sau informaţia de propagandă.

Iar aşa ceva nu este tolerabil pentru cei care vor o "ţară ca afară", unde românilor li s-a rezervat rolul de sclavi moderni, care trebuie să aplaude mecanic propria lor distrugere. Şi mai ales să "gândească liber", aşa, ca la Masterchef.