ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Polonia pentru complicitate atunci când a permis Agenției Centrale de Informații (CIA) să aresteze pe teritoriul său doi suspecți al Qaida, încălcând în acest fel Convenția europeană privind drepturile omului, transmit agențiile de presă. Polonia este una dintre țările, alături de România, acuzate că au găzduit pe teritoriul lor centre secrete de detenție ale CIA, unde erau aduși, pentru a fi anchetați, suspecții de terorism, după evenimentele de la 11 septembrie.

Cazul ajuns la CEDO se referă la doi bărbați, palestinianul Abu Zubaydah și sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri, care
au afrimat că au fost duși într-o închisoare a CIA, într-o pădure din Polonia, unde au fost torturați. În acest centru de detenție polonez, unde CIA aducea suspecții de terorism între 2002 și 2005, au fost înregistrate cazuri de tortură și chiar dispariții ale unora dintre suspecți. În prezent, cei doi bărbați sunt închiși în centrul de detenție de la Guantanamo.

CEDO a decis că Polonia se face vinovată de încălcarea unor articole din Convenția europeană a drepturilor omului, printre care cele care interzic tortura, negând dreptul la libertate și la o anchetă imparțială în cazul celor arestați. De asemenea, Curtea de la Strassbourg a stabilit că Varșovia trebuie să plătească daune către al-Nashiri și Zubaydah în valoae de 100.000 de euro și 300.000 de euro, potrivit Reuters.

Oficialii polonezi, la fel ca și cei din Lituania sau România, au negat în permanență faptul că ar fi găzduit pe teritoriile lor centre de detenție ale CIA.

În total, 54 de ţări sun bănuite că au colaborat cu CIA la programul său de detenţii secrete şi de torturare a suspecţilor de terorism, după atentatele de la 11 septembrie, afirma, în februarie 2013, organizaţia Open Society Justice Initiative.

Dezvăluirile privind existența închisorilor secrete ale CIA și ale așa numitelor ”transferuri de captivi” au fost făcute prima dată în 2005, de către Amesty International, care susținea că americani aveau centre de detenție secrete (”black sites”) în aproape toată lumea. Aici, agenții americani îi puteau tortura în voie pe suspecții de terorism, fără a fi acuzați că încalcă legile americane privind metodele de anchetaren și convențiile internaționale.