ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai utilizat colorant alimentar, caramelul, poate fi dăunător pentru sănătate, confirmă rezultatele unui studiu publicat joi de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică (ISP) din Belgia, notează 7sur7.be. Acesta este folosit mai ales pentru a da culoare unor alimente precum sosurile, berea, băuturile pe bază de cola, fructele uscate, oţetul şi îngheţata.

Reţeta de bază (E 150a) este frecvent modificată prin adăugare de amoniac (E150b), de sulfiţi (E150c) sau de alte substanţe chimice combinate (E150d), scrie BZI.ro.

Caramelul, care este obţinut prin topirea zahărului în apă, poate genera, sub influenţa căldurii, unele substanţe toxice. Printre acestea, se număra THI (substanţa care împiedică funcţionarea corectă a reacţiilor sistemului imunitar), 5-HMF (care prezintă un potenţial toxic crescut), 2-MEI şi 4-MEI (agenţi care pot fi cancerigeni pentru oameni).

În ceea ce priveşte legislaţia, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară este prudenţă "pentru că nu dispune decât de puţine date referitoare la nivelurile adevărate ale acestor substanţe nou formate în produsul alimentar final".

Institutul atrage atenţia în ceea ce priveşte expunerea copiilor la aceste substanţe.