ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O înregistrare audio realizată de fostul spion KGB Alexandr Litvinenko cu un an înainte de a muri vorbește despre legăturile care ar fi existat între președintele Vladimir Putin și unul dintre cei mai periculoși mafioți ai lumii, Semion Moghilevici, acuzat că vinde arme organizației teroriste al-Qaeda. Materialul audio a fost publicat de ziarul britanic The Telegraph.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Înregistrarea audio a fost descoperită de ziarul britanic cu numai câteva zile înainte de redeschiderea anchetei publice asupra morții lui Alexandr Litvinenko, care urmează să aibă loc la 27 ianuarie.

Datată noiembrie 2005, înregistrarea îl prezintă pe Litvinenko vorbind despre legaturile dintre serviciile ruse de informații - SVR și FSB - cu un fost agent KGB care are legături cu al-Qaeda. Fostul spion KGB, otrăvit cu poloniu în 2006, la Londra, afimă că a fost amenințat de Moscova să nu mai lucreze cu o comisie însărcinată să stabileasăa legaturile dintre sovietici și politicieni italieni.

Este cunoscut faptul că Litvinenko îi oferea informații lui Mario Scaramella, un expert italian în materie de securitate care lucra în calitate de consultant pentru Comisia Mitrokhin, o comisie parlamentară înființată în 2002 și condusa de senatorul Paolo Guzzanti.
Pe înregistrarea audio, Litvinenko susține că Rusia l-a șantajat să nu mai lucreze cu Scaramella, amenințându-l cu extradarea fratelui sau din Italia, unde trăia. ”A existat un șantaj la adresa mea. Dacă nu mă opresc din colaborarea cu Mario Scaramella și Paolo Guzzanti, fratele meu urma să fie pus sub acuzare în Rusia", a povestit Litvinenko.

În aceeași înregistrare, Litvinenko spune că este un "fost ofițer KGB și FSB" și că îi oferea informații lui Scaramella despre o serie de persoane, inclusiv Moghilevici, care se află și azi pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI.
"Moghilevici are o relație bună cu Putin din 1994 sau 1993", a precizat fostul agent KGB, menționând legăturile liui Semion Moghilevici cu al-Qaeda.

Litvinenko și Scaramella, un avocat care a fost consultant pentru Environmental Crime Prevention Program au început să colaboreze în 2003, întâlnirile lor având loc in Marea Britanie și Italia. Ultima lor întâlnire ar fi avut loc pe 1 noiembrie, in Itsu, Piccadilly. Atunci, Scaramella l-a avertizat pe Litvinenko că are informații legate de un complot rusesc care viza uciderea celor care colaborau cu Comisia Mitrokhin.

Litvinenko vorbește în înregistrare și despre un "fost agent KGB" care ar avea legături cu crima organizată din Italia, dar și cu FSB si SVR.

Fost un agent FSB, Litvinenko se refugiase in Marea Britanie în 2002. În noiembrie 2006, a băut un ceai cu Andrei Lugovoi, fost agent FSB, intr-un un hotel din Londra. La scurt timp a ajuns la spital, unde a murit, cauza stabilită de medici fiind otravirea cu poloniu.

Într-o scrisoare, de pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat uciderea sa, acuzație negată de Kremlin.