ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania americană Chevron a primit acordul de mediu a pentru a putea face explorare pentru gazele de şist la Puieşti, judeţul Vaslui, informează Mediafax.

Primarul localităţii, Costel Moraru, spusese în 27 decembrie că atât el cât şi comunitatea, nu este de acord cu extragerea gazelor de şist în Puieşti.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui a emis acordul, neexistând nici măcar o contestaţie în acest sens, în perioada permisă de lege, deşi localnicii şi activiştii de mediu au fost foarte vocali contra acestei posibilităţi, la dezbaterea publică din 20 decembrie.

"Conform legislaţiei în vigoare, proiectul acordului de mediu pentru lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Puieşti a fost postat pe site-ul agenţiei pentru o perioadă de opt zile. Cum în acest interval nu au fost primite observaţii, astăzi (n.r.- joi) s-a emis acordul de mediu pentru proiectul respectiv", a declarat, joi, pentru Mediafax directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.
Societatea Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti.

De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliştea - Pungeşti.
A utorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind demarate efectiv pe 2 decembrie 2013.