ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul vice-premier rus Boris Nemțov, asasinat la Moscova în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost politicianul simbol al tinerilor reformatori din anii '90, devenind între timp cea mai proeminentă figură a opoziției față de actualul președinte Vladimir Putin, conform unei biografii a lui Nemțov întocmită de AFP.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

De profesie fizician, Nemțov și-a început cariera politică cu puțin timp înainte de destrămarea URSS, fiind ales în anul 1990 în Sovietul Suprem. După ce a ajuns guvernator al regiunii Nijni-Novgorod, el a cunoscut o ascensiune fulminantă în timpul președinției lui Boris Elțîn, devenind liderul generației tinerilor miniștri reformatori ai Rusiei postsovietice.

Ucis cu mai multe focuri de armă chiar în apropierea Kremlinului, Boris Nemțov a fost unul dintre liderii mișcării contestatare fără precedent care a marcat în anii 2011-2012 campania electorală a lui Vladimir Putin, atunci candidat la un al treilea mandat prezidențial.

A fost reținut de mai multe ori de forțele de ordine în timpul manifestațiilor, i s-au făcut percheziții și telefoanele i-au fost puse sub ascultare, dar el nu a încetat niciodată să critice corupția 'sistemului oligarhic' al Kremlinului.

În perioada martie 1997 — august 1998, a ocupat postul de vice-premier însărcinat cu sectorul energetic, domeniu foarte râvnit și care i-a adus numeroase critici că ar fi avut relații strânse cu oligarhii ce au profitat de pe urma valului de privatizări din anii '90.

Fostul președinte Boris Elțîn, de care era foarte apropiat, a avut intenția să-l facă urmașul său politic, dar în final l-a preferat pe fostul șef al KGB-ului, Vladimir Putin.

După ce a acesta din urmă a preluat puterea, Boris Nemțov a intrat în opoziție. În anul 1999 a fost ales în Duma de Stat și s-a alăturat partidului liberal SPS, în cadrul căruia a condus o aripă ce s-a remarcat prin criticile virulente la adresa lui Putin, conform Agerpres.

Opoziția sa față de puterea de la Moscova a devenit tot mai tranșantă după alegerile legislative din anul 2007, pe care le-a caracterizat drept 'cele mai necinstite din istoria Rusiei'. Un an mai târziu, după ce a eșuat în încercarea de a se prezenta la scrutinul prezidențial din poziția de candidat unic al unei opoziții slăbite de diviziunile interne, a decis să creeze mișcarea Solidarnost împreună cu fostul campion mondial la șah, Gary Kasparov.

Dar ulterior avea să se alieze în special cu Aleksei Navalnîi, un alt adversar înverșunat al actualului lider de la Kremlin, Nemțov și Navalnîi devenind liderii manifestațiilor desfășurate la Moscova în iarna 2011-2012.

După ce Putin a fost ales din nou președinte în mai 2012, Nemțov a continuat să critice cheltuielile excesive ale administrației și corupția. Dar influența acestui veteran al opoziției ruse, foarte prezent pe rețelele de socializare, a scăzut în ultima vreme în favoarea lui Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenție după ce a fost condamnat săptămâna trecută la 15 zile de închisoare pentru că a încălcat interdicția de a participa la manifestații.
De altfel, Nemțov și-a exprimat dorința de a participa alături de Navalnîi la manifestația de duminică. 'Cei care sunteți pentru terminarea războiului Rusiei cu Ucraina, pentru oprirea agresiunii lui Putin, veniți la Marșul Primăverii', a fost una dintre ultimele sale declarații făcute vineri seară la postul de radio Eho Moskvî, înainte de a fi asasinat.