ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florian Coldea, director interimar al SRI, este omul despre care se vorbește cel mai mult în aceste zile. Acesta este în centrul dezvăluirilor pe care Elena Udrea le face la toate posturile tv și pe Facebook. Fosta șefă a PMP a depus un denunț la DNA împotriva lui Florian Codlea prin care îl acuză că ar fi instrumentat o campanie împotriva sa și spune că acesta i-ar fi cerut fostului ei soț, Dorin Cocoș, să îi de 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru a-i susține televiziunea - RTV. "Vrea să dețină toată puterea, să aibă control total", spune Udrea.
 
Cine este Florian Coldea

Conform paginii Wikipedia, "Mihail Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova dinj udețul Arad, într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar „Csiky Gergely") din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996. Ulterior, a urmat și cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații desfășurate în țară și străinătate".

Despre Codlea s-a auzit pentru prima oară în spațiul public în anul 2005. Ziariștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, împreună cu ghidul lor, Mohammad Munaf, au fost răpiți în Irak. Presa l-a identificat pe Coldea ca fiind unul dintre șefii operațiunii de salvare și tot atunci a fost poreclit Agentul 007. Acest eveniment i-a adus lui Codlea promovarea la numai 34 de ani, ca prim-adjunct al directorului SRI, funcție cu rang de secretar de stat și gradul de general de brigadă.

627x0

Iată cum descrie Ovidiu Ohanesian episodul întâlnirii cu Codlea."L-am cunoscut pe Florian Coldea personal, acesta însoțindu-mă la întoarcere, de pe aeroportul din Bagdad până la vila sereiului, unde am fost parcați câteva zile. Nici astăzi nu am înțeles bine ce căuta un ofițer SRI în Ambasada României din Bagdad, în condițiile în care de misiuni externe se ocupă exclusiv Serviciul de Informații Externe. A urmat o perioadă de tatonare care a durat mai multe săptămâni, timp în care atât Florian Coldea, cât și Traian Băsescu au încercat să afle ce știu cei trei ziariști și dacă merg pe direcția comandată de președintele țării. Maestru de ceremonii în vilasereiului unde am fost cazați imediat după sosirea din marea aventură, Coldea împânzise stabilimentul cu microfoane, ofițeri și psihologi gradați. Ulterior, am primit nenumărate semne de prietenie din partea viitorul general, fiind invitat săptămânal (poate chiar mai des) în biroul său pentru a-i suporta monologurile înregistrate ambiental. Pentru a elimina orice semn de întrebare asupra procedurii de înregistrare la sediul SRI, unde generalul Coldea își avea biroul oficial, vă pot spune că atât timp cât am fost în "grațiile” sale nu mi s-a cerut vreun act de identitate la poartă (intrarea la sediul SRI din spatele clădirii). Prietenia cu generalul a început să scârțâie după ce i-am dictat cu voce tare (să rămână pe banda SRI) o listă cu motivele pentru care șeful său de la Cotroceni poate fi acuzat de înaltă trădare", spune Ohanesian în Cotidianul.

Conform Adevarul, în anul 2007, Mircea Geoană, care era pe atunci președintele PSD, l-a acuzat pe Traian Băsescu că ar fi cerut informații compromițătoare despre judecătorii CCR. El a venit în fața presei cu două bilete fotocopiate pe o hârtie A4, despre care a spus că ar fi fost scrise de Coldea. Este vorba de note scrise, în scop de șantaj și de compromitere, împotriva Aspaziei Cojocaru, a lui Nicolae Cochinescu și a lui Ion Predescu. Coldea a admis că notele îi aparțineau și că s-au rătăcit. După acest incident, Codlea a fost suspendat o scurtă perioadă din SRI. La cinci luni după izbucnirea scandalului, a fost repus în funcție.

În 2008, la numai 37 de ani, lui Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă, iar în 2012 a fost înaintat la gradul de general-maior, iar în 2014 a devenit general-locotonent