ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul relațiilor extrem de tensionate dintre Alianța Nord Atlantică și Rusia, norvegianul Jens Stoltenberg preia miercuri postul de secretar general al NATO. Analiștii spun că relațiile bune pe care fostul premier al Norvegiei le-a întreținut cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev ar putea reprezenta un atu, pentru a detensiona relațiile glaciare NATO-Rusia.

Vasta experiență politică a lui Jens Stoltenberg, precum și bunele relații pe care le are cu Rusia sunt atuuri ce l-ar putea ajuta în gestionarea dosarelor ce-l așteaptă, comentează scrie site-ul rtbf.be.

De formație economist, fostul premier social-democrat al Norvegiei a fost desemnat în martie de Consiliul Atlanticului de Nord să-i succeadă danezului Anders Fogh Rasmussen la conducerea Alianței. Stoltenberg și-a manifestat atunci intenția de a consolida NATO ca 'alianță politică puternică și cu o capacitate militară solidă', dar nu a oferit detalii concrete.

Presa norvegiană dezvaluia că Angela Merkel ar fi fost cea care a propus candidatura sa la șefia NATO, propunere susținută rapid de președintele Obama.

Stoltenberg va fi primul secretar general al NATO provenit dintr-o țară nemembră a Uniunii Europene. Cel care-i predă ștafeta a declarat vineri, când a părăsit sediul de la Bruxelles al Alianței, că această schimbare survine într-un 'moment dificil' pentru NATO, dar și-a exprimat speranța că NATO va găsi soluții în fața provocărilor ce se întrevăd și va reuși să-și apere valorile.

Principala provocare va consta cu siguranță în relațiile cu Rusia, tensionate de anexarea Crimeii și de acțiunile Moscovei în estul separatist al Ucrainei, evoluții ce au creat o criză geopolitică în estul Europei.

În ce privește relațiile cu Statele Unite, episodul din cariera sa politică ce iese în evidență este semnarea în anul 2008 a contractului de opt miliarde de euro pentru achiziția unor avioane multirol F-35 de la compania americană Lockheed Martin.

Norvegia a mai fost implicată sub conducerea sa și în negocierea a numeroase crize internaționale, de cele mai multe ori în secret, cum a fost cazul tratativelor dintre guvernul columbian și rebelii FARC.