ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


FEMEN, organizaţia care a devenit celebră în întreaga lume pentru acţiunile sale anti-religioase, a fost tot timpul foarte discretă în ceea ce priveşte modul în care a fost înfiinţată şi finanţată.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Cel mai recent, activistele FEMEN au distrus o scenă a naşterii Domnului de la Bruxelles, profitând de indolenţa trecătorilor şi a forţelor de ordine. Şi totuşi, deşi se recomandă ca o mişcare socială studenţeasă din Ucraina, mulţi oameni se întreabă cum este posibil ca FEMEN să aibă bani pentru a avea filiale la Rio, Londra, Frankfurt, Paris sau Tel Aviv.

Totul a început în 2008 la Kiev, acolo unde nişte studenţi au făcut o campanie împotriva turismului sexual în 2008. Folosind gesturi extreme şi un limbaj ofensator, acestea au căpătat atenţia opiniei publice şi a presei mondiale. Totuşi, pentru ucrainienii de rând, rămâneau câteva întrebări fără răspuns: din ce trăiesc aceste fete? Cu ce bani închiriază apartamente luxoase în centrul Kievului? Cum este posibil ca toate protestele lor să fie perfect coordonate, nefiind lăsat nimic la voia întâmplării? Cât este marketing şi cât este realitate?

Aceste întrebări şi le-au pus şi jurnaliştii italieni de la Il Foglio, care au demarat o investigaţie. Ce au descoperit este cu-adevărat interesant.

Astfel, fiecare activist din Kiev are un salariu de 1.000 de euro pe lună, liderii având peste 2.500 de euro. În Europa Occidentală, salariile sunt pe măsură: activistele primesc 1.000 de euro pe zi.

Mai mult, cei de la Il Foglio au descoperit că o persoană cheie pentru înfiinţarea FEMEN este omul de afaceri american de origine evreiască, Jed Sunden. Acesta recunoaşte că a ajuns în Ucraina "din întâmplare" pentru o cercetare privată asupra cimitirelor evreieşti din această ţară. În doi ani, acesta şi-a lansat propriul ziar, în engleză: The Kiev Post.jed-sunden

Anne Hutsol, fondator FEMEN: "Jed a fost prima persoană cu influenţă care ne-a băgat în seamă, ne-a ajutat cu toate resursele sale, cu sfaturi şi bineînţeles cu donaţii şi bani. Jed a fost primul care ne-a promovat organizaţia şi ne-a creat siteul".

Deşi afirmă că nu ştie cu câţi bani a ajutat FEMEN, Jed Sunden recunoaşte că a făcut-o: "Da, pot confirma că dau bani celor de la FEMEN, dar nu poti spune cât. Am fost impresionat de Anna Hutsol, de ideile sale. Cred că Anna este o voce independentă a Ucrainei care trebuie sprijinită"

Totuşi, FEMEN a afirmat că Sunden nu mai sprijină organizaţia din 2011.

În 2013, însă, un documentar realizat de Australianca Kitty Green şi citat de The Independent, arăta că FEMEN este controlată de individ pe nume Victor Sivaţchi. Oficial, FEMEN afirmă că individul este doar un "consultant", dar Green a arătat că Sivaţchi este creierul din spatele organizaţiei.

"Este mişcarea lui şi el alege, personal, fiecare fată. Alege cele mai frumoase femei pentru că o fată frumoasă vinde ziare. Fetele frumoase ajung pe prima pagină, îşi crează o imagine pozitivă, un brand", a afirmat Green.

În documentar este surprins un dialog între Victor şi una din activiste. Acesta o învaţă cum să agreseze forţele de ordine şi cum să se comporte cu celelalte activiste, într-un limbaj foarte dur.

Ca şi în cazul lui Sunden, şi acesta pare să fi dispărut însă, din peisajul FEMEN şi este ascuns în Occident de frica autorităţilor din Ucraina şi Rusia.

Dacă motivul pentru care nu sunt bine-primite în Rusia este evident, în Ucraina acestea au fost puse sub acuzare după ce au distrus o cruce din centrul Kievului, ridicată în memoria victimelor persecuţiilor sovietice din anii '30. Gestul a stârnit revolta populaţiei, astfel că autorităţile au început urmărirea penală.

Însăşi fetele participante la acţiunile FEMEN nu ştiu de unde îşi ia organizaţia banii. În august 2013, tunisianca
Amina Sboui anunţa în Huffington Post că pleca din FEMEN pentru că nimeni nu vrea să-i spună de unde vin banii. "Nu ştiu cine ne finanţează. Nimeni nu vrea să-mi spună. Am întrebat-o pe Inna şi n-a fost în stare să-mi dea un răspuns clar", a spus ea.

Misterul finanţării FEMEN continuă, mai ales că în iunie 2014, acestea anunţau că miliardarul George Soros s-a supărat şi nu va mai finanţa proiectul, pentru că organizaţia a decis să deschidă o filială şi în Israel.

 

soros-femen