ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recent a fost demarată o campanie prin care se atrage atenţia asupra decimării ciocârlilor. Principalii inamici ai acestei specii sunt vânătorii străini, care ucid în masă ciocârliile româneşti de câmp, a căror limbă este folosită la prepararea pateului.  După ce este lăsată fără limbă, în meniurile italieneşti, rețetele cu allodole (ciocârlii) sunt cele mai sofisticate: combinate cu trufe, sosuri sau servite fripte, cu oasele ițite că niște bețișoare de chibrituri.

Ciocârlia este considerată o specie vulnerabilă în rapoartele Comisiei Europene şi multe ţări au renunţat la vânarea acestei specii, dar există excepţii precum România. Din cele patru milioane de ciocârlii de câmp estimate-n ţară, acum cota de vânătoare este de 683.000, mai mult decât dublu faţă de cota de acum cinci ani de 304.000 de păsări, conform Societăţii Ornitologice Române.

"Ciocârliile nu sunt căutate de vânătorii români. Sunt păsări care zboară iute şi nu oricine reuşeste să la împuşte. E nevoie de antrenament şi de foarte multă muniţie irosită până când să fie vânate (conform legii). Dacă se folosesc chemătorile electronice, care-s ilegale, atunci ciocârliile pot veni în stoluri şi vânătoarea devine un carnagiu. Există firme care le folosesc şi aduc turişti vânători. Le pregătesc terenul, scaunul, armele, muniţia şi apoi începe măcel. Ciocârlia este folosită la diverse preparate gastronomice specifice bazinului Mării Mediterane. Unul dintre cele mai scumpe este pateul de limbă de ciocârlie, şi vă daţi seama de câte păsări e nevoie ca să obţii o cantitate mai mare", spune Ovidiu Neculai Bufnilă, responsabilul cu comunicarea al SOR pentru vice.com