ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Claudiu Dumbrăveanu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sub acuzația de luare de mită pentru atribuirea unor contracte, în același dosar fiind trimiși în judecată Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International la data comiterii faptelor, pentru complicitate la luare de mită, și Florin Gugu, fost director Enel, pentru dare de mită, informează Agerpres.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 2013, Claudiu Dumbrăveanu a pretins și a obținut de la Florin Gugu, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa International, respectiv atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie, 2 și 3 octombrie 2013 a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor Enel, și anume: micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la—6% la—1,3%; majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50%; informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control.

"În prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcție de decizie în ANRE, respectiv vicepreședinte și membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere lui Florin Gugu, director Enel, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, el a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparținând unui apropiat al vicepreședintelui ANRE, Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către Enel cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente", susțin procurorii, precizând că, în acest context, Florin Gugu a promis că va ține cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanții SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deși aceștia practicau prețuri peste cele ale pieței în domeniu.

"Dumbrăveanu a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%, precum și a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalități, în baza înțelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational. Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficiență în beneficiul Enel de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune", se spune în comunicat.

De asemenea, o zi mai târziu, el l-a informat pe același inculpat, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la Enel face parte din programul anual, precum și că nu are nicio reclamație la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Florin Gugu.

"Ulterior acordării acestor facilități de către ANRE, pe site-ul SEAP a apărut un anunț de atribuire, din 13 decembrie 2013, pentru 'Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale Enel', printre firmele câștigătoare regăsindu-se și SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitațiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanța de urgență privind achizițiile publice, modificată prin Legea193/2013. La 10 ianuarie 2014 între Enel Distribuție Dobrogea și SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuția de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din județul Călărași, fiind în valoare de peste 277.000 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalații electrice din municipiul Călărași, fiind în valoare de aproximativ 130.000 lei", mai arată DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.