ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinţii sunt împiedicaţi, prin tot felul de mijloace, să-şi înscrie copiii la ora de religie, afirmă Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie(APOR) într-un comunicat de presă.

[p] LIBRARIE.NET - Cartile pe care le cauti

Conform acestei asociaţii, cea mai frecventă problemă este că directorii unităţilor de învăţământ nu au notificat părinţii despre necesitatea completării unei cereri pentru ca elevii să poată face ora de religie.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

"Cea mai frecvent întâlnită nerespectare de către unităţile de învăţământ a obligaţiilor legale care le revin şi a dispoziţiilor ministerului Educaţiei este aceea că, în sute de unități de învățământ directorii nu au informat părinții cu privire la decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale a României, prin adrese scrise sau în cadrul ședințelor cu părinții, deși disciplina școlară Religie este parte a trunchiului comun și se află în oferta educațională a școlii. Acolo unde informarea părinţilor nu s-a făcut, recomandăm părinţilor să solicite imperativ respectarea obligaţiilor şcolii şi să informeze şi APOR de respectivele abuzuri", se arată în comunicat.

Cel mai grav abuz s-a produs în unităţile de învăţământ în care directorii au făcut presiuni pentru ca profesorii de religie să demisioneze, invocând apoi faptul că elevii nu mai au de ce să se înscrie nemaiexistând profesor de religie care să predea.

"Au existat cazuri extreme în care presiunea exercitată asupra unor profesori de Religie a determinat demisia acestora; ulterior, unitatea de învățământ a invocat faptul că este inutilă înscrierea elevilor, din moment ce nu mai există profesor de Religie", se explică în document.

În alte unităţi, unii profesori au făcut presiuni asupra elevilor să nu se înscrie la religie, fiind ameninţaţi cu corigenţa la materiile pe care aceştia le predau.

"În unele școli au fost presiuni asupra elevilor din partea unor profesori, pentru a nu se înscrie la orele de Religie, fiind amenințați că vor fi lăsați corigenți la materiile pe care aceştia le predau", afirmă semnatarii comunicatului.

APOR face un apel ca părinţii să semnaleze eventuale abuzuri şi dificultăţi la înscrierea la ora de religie.