ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conflictul din ultimele 17 zile, din Fâșia Gaza, care pune față-n față Israelul și Teritoriile Palestiniene, este departe de a fi unul echitabil, având în vedere ”armele” inegale pe care le au la îndemână cele două părți. Exemple ale unora dintre elementele ce ilustrează asimetria acestui conflict pot fi parcurse, mai jos, în cifre și date statistice oficiale, prezentate de site-ul francez L Express.

Populație

În 2013, Israelul număra 8,1 milioane de locuitori(cifră ce cuprinde populația din Golan, Ierusalimul de Est și coloniile israeliene din Cisiordania), dintre care 75% evrei și 20,7% arabi.

Palestinienii din Teritoriile Palestiniene erau, în 2013, 4,4 milioane

- 2,7 milioane în Cisiordania
- 1,8 milioane în Gaza Gaza (dintre care 1 milion de réfugiați)

Teritoriu
21 707 km² pentru Isral (cuprinzând și Golan și Ierusalimul de Est ocupat)
5655 m² pentru Cisiordania, din care 40,5% controlat de Israel, conform ONG-ului israelian B'Tselem.

365 km² pentru Fâșia Gaza.

Dar palestinienii nu controlează acest teritoriu. Pentru că Israelul exercită ”un control aproape total asupra spațiului aerian și apelor teritoriale, zonelor de tampon din interiorul Fâșiei Gaza ( mai multe sute de metri nu sunt accesibile fermierilor aflați de-alungul frontierei), intrărilor și ieșirilor persoanelor sau mărfurilor”, după cum a explicat pentru Le Monde Yehuda Shaul, fost ofițer al armatei israeliene.

Economia

PIB pe locuitor este în Israel de 31537 dolari pentru perioada 2009-2013, conform ONU. În schimb, pentru Palestina PIB-ul este 2431 de dolari. O diferență mare care este cauzată, conform Băncii Mondiale, de colonizarea ce a privat Teritoriile palestiniene de 3,4 miliarde de dolari pe an.

Rata șomajului este de 5,9% în Israel și de 18% în Cisiordania, din cauza colonizării și a barierelor libertății de mișcare a persoanelor și mărfurilor. În Gaza rata șomajului este de peste 40% , ca urmare a blocajului impus de Israel și Egipt teritoriului începând cu 2006

80 % din populația din Gaza depinde de distribuirea de ajutoare umanitare pentru a supraviețui. Pescarii nu au acces decât la o treime din apele teritoriale din Gaza.

Apa

Teritoriile palestiniene nu dispun în prezent decât de 18% din resursele de apă și nu au niciun acces la apele de suprafață, astfel că beneficiază de
10 % din apa disponibilă, față de israelieni care au la dispoziție 90 % din această apă, conform unui raport al Adunării Naționale.
90% din apa extrasă din zăcămintele de apă din Gaza nu este bună pentru consum.

Electricitate

Dificultățile de aprovizonare cauzate de blocadă și de distrugerile bombardamentelor penalizează dramatic alimentarea cu energie a Fâșiei Gaza, unde, potrivit ONU, doar 46% din necesar este acoperit. Printre numeroasele consecințe ale acestei penurii energetice se numără tăierile de curent de până la 12 ore pe zi, iar 30% dintre gospodării primesc apă doar undeva între 6 și 8 ore pe zi, timp de patru zile.

90 milioane de litri de ape uzate sunt evacuate în mare în fiecare zi.

Apărare

Bugetul alocat apărării de Israel este al cincilea cel mai important din lume, din punctul de vedere al procentajului PIB (6,5%) și al treilea din lume, pe cap de locuitor
(1882 $ pe cap de locuitor), conform Institutului Internațional de Cercetare asupra Păcii din Stockholm
(SIPRI).

Cheltuielile alocate acestui sector sunt undeva în jurul cifrei de 15 miliarde de dolari în ultimii zece ani. Spre comparație, cheltuielile militare ale Egiptului vecin, beneficiar al unui ajutor american substanțial, și a cărui populație este de 80 de milioane de dolari, este în jurul sumei de 4 miliarde de dolari.
În plus, ”în termeni tehnologici, ajutorul american  (3,4 miliarde de dolari în 2014 la care se adaugă ajutorul destinat finanțării sistemului anti-rachetă Iron Dome) garantează statului evreu un avantaj calitativ asupra tuturor celorlate state din regine”, afirmă Fanny Lutz, de la Grupul de Cercetare și Informare asupra păcii și securității (GRIP).

În schimb, nimeni nu poate oferi date exacte despre armamentul palestinian, prin excelență clandestin, cu excepția echipamentului poliției plaestiniene.În Gaza, Hamas primește donații din partea mai multor state din regiune, dar realinierile unora dintre ele (Siria, Iran) au slăbit această aprovizionare. Oricum, dacă Hamas dispune de rachete anti aeriene SA-7, de lansator de rachete Grad, rachete RPG-29 anti-tanc și rachete Fajr 5, toate sunt mult prea ineficiente în fața vehiculelor de luptpă, submarinelor și avioanelor de luptă ale Israelului.

Confruntări militare

Din 8 iulie, de la debutul ofensivei ”"Défense protectrice", 798 de palestinieni au fost uciși și peste
4750 răniți, majoritatea civili. Mai mult de 120.000 de palestinieni au fost strămutați, susține ONU, pe o distanță de 3 km, corespunzând la 44% din teritoriu..
De partea israeliană, 32 de soldați și trei civili au fost uciși.
Este a patra oară când statul evreu declanșează o ofensivă militară împotriva Gaza, după retragerea coloniilor decisă d fostul premier israelian Ariel Sharon în 2005, pentru a determina încetarea tirurilor de rachete.

Operațiunile” precedente au fost

"Ploaie de vară" în 2006 :402 morți în Gaza, 7 în Israel
"Plumb topit" între 2008-2009 : 1330 palestinieni uciși și 13 israelieni
"Pilonul Apărării" în 2012 : 174 morți palestinieni și 6 israelieni