ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Culturii a cheltuit în perioada anilor 2011 – 2014 peste 25 de milioane de lei pentru renovarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din județele Covasna și Harghita, arată Dan Tănasă într-o analiză a activităţii ministerului făcută de blogul său.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Peste 99,9% din aceste fonduri s-au dus exclusiv pe monumente ale comunității maghiare din cele două județe. Marea majoritate a fondurilor au fost cheltuite în perioada în care la conducerea ministerului s-a aflat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Nu se cunosc criteriile care au stat la baza împărțirii fondurilor, însă alocarea lor are următoarea structură: 14,3 milioane de lei pentru renovarea și punerea în valoare a conacelor și castelelor secuiești; 10,7 milioane de lei pentru renovarea și punerea în valoare a bisericilor maghiare; 112.600 lei pentru renovarea unor monumente românești. În privința sumelor alocate pentru monumentele românești, adică 0,004% din totalul sumelor cheltuite, trebuie menționat și faptul că 77.600 de lei au fost alocați unei biserici ortodoxe din Vârghiș, județul Covasna, localitate în care în 2011 mai trăiau doar 11 români.

Modul în care sunt alocate aceste fonduri pentru renovarea și conservarea monumentelor istorice din județele Covasna și Harghita reprezintă o dovadă în plus a procesului de epurare etnică a românilor din cele două județe, scrie Dan Tănasă.

VEZI DOCUMENTELE OFICIALE PE SITE-UL LUI DAN TĂNASĂ