ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Personalitatea voievodului martir Constantin Brâncoveanu, decapitat de turci împreună cu fiii săi acum 300 de ani, este evocată în aceste zile la Istanbul.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Duminică a avut loc o sesiune despre viaţa şi activitatea domnitorului român, iar luni a fost programată o întâlnire cu diaspora românească, informează site-ul romania-actualitati.ro.

Tricentenarul Constantin Brâncoveanu a strâns duminică, la Istanbul, academicieni, universitari, diplomaţi şi ierarhi, care au evocat în cadrul unui simpozibon ştiinţific, la biserica românească, personalitatea celui care s-a jertfit pentru credinţa creştină. Toți au participat la un Te Deum în catedrala cu hramul Sfintei Muceniţe Paraschevi, rectitorită de cel pe care ortodoxia română l-a aşezat în rândul sfinţilor.

Tot duminică, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a donat bisericii româneşti o placă comemorativă, care va aminti urmaşilor sacrificiul ultimului mare voievod din neamul Basarabilor.

Delegaţia română a fost primită, după-amiază, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. "Admir cultura şi nivelul vostru de civilizaţie şi vă asigur că veţi avea întotdeauna în mine un prieten al naţiunii şi al Bisericii Ortodoxe Române", a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

Luni, în programul manifestărilor s-a inscris întâlnirea şi dezbaterea cu reprezentanţii comunităţilor româneşti, inclusiv a diasporei basarabene din Istanbul.

2014 a fost declarat Anul Brâncoveanu, în semn de omagiu adus marelui domnitor.

Pe parcursul întregului an au loc atât în ţară, cât şi în străinătate, evenimente care rememorează faptele şi personalităţile care au marcat epoca sa.