ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul de la Phenian a salutat joi agresiunea asupra ambasadorului american la Seul, rănit cu o armă albă de către un militant naționalist, afirmând că aceasta este o "pedeapsă meritată" într-un moment în care Coreea de Sud și SUA desfășoară manevre militare comune, relatează AFP.

[p] LIBRARIE.NET – Cărţile pe care le cauţi

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

"O pedeapsă meritată pentru războinicii de americani", a titrat agenția oficială KCNA, la câteva ore după agresiune, percepută de către regimul de la Phenian drept 'un act de rezistență' față de prezența americană în Peninsula Coreeană, informează Agerpres.

Ambasadorul american în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost rănit joi la Seul cu o armă albă de un naționalist care se opune alianței militare între țara sa și SUA. Diplomatul în vârstă de 42 de ani a fost operat cu succes la două tăieturi profunde la obraz și la mâna dreaptă și se află în stare stabilă, au indicat medicii chirurgi. El va rămâne două sau trei zile sub observație la spital.

Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Kim Ki-Jong, un bărbat de 55 de ani condamnat după ce a aruncat cu o piatră asupra ambasadorului Japoniei la Seul în 2010.

În imaginile video de după atac, se vede cum ambasadorul este scos repede din imobil. El ținea o mână pe obrazul drept însângerat, în timp ce cealaltă mână, de asemenea plină de sânge, purta de asemenea urma unei răni.

Membrii serviciilor de securitate și polițiștii s-au năpustit asupra atacatorului, care purta haine coreene tradiționale și, în timpul atacului, a strigat un slogan împotriva războiului și pentru reunificarea Peninsulei Coreene.

Bărbatul conducea o mișcare naționalistă care organiza cu regularitate manifestații împotriva pretențiilor teritoriale ale Japoniei asupra unui grup de insule controlate de Coreea de Sud, notează AFP.

El avea și un blog pe care s-a exprimat în această săptămână împotriva manevrelor militare între Coreea de Sud și SUA care tocmai au început, susținând că acestea fac imposibilă reluarea dialogului intercoreean.

Aceste ample exerciții desfășurate anual de Coreea de Sud și SUA stârnesc invariabil reacții violente din partea Coreii de Nord.

Peste 30.000 de militari americani sunt staționați în permanență în Coreea de Sud, iar SUA asigură comandamentul operațional în caz de conflict cu Coreea de Nord.

În timp ce era dus la spital pentru a primi îngrijiri din cauza unei dureri la gleznă, agresorul a declarat presei că și-a pregătit de zece zile atacul.