ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coreea de Nord a executat public circa 80 de persoane la începutul lunii noiembrie, între care mai multe acuzate că s-au uitat la emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a relatat luni un cotidian sud-coreean, citat de AFP şi Kyodo.

JoongAng Ilbo, un cotidian conservator, citează o singură sursă anonimă, însă un grup de dezertori nord-coreeni ajunşi în Coreea de Sud a indicat că a primit informaţii care confirmă articolul cotidianului.

Execuţiile au avut loc la 3 noiembrie, în şapte oraşe din ţară, indică sursa.

În oraşul portuar Wonsan (est), autorităţile au adunat 10.000 de persoane într-un stadion pentru a asista la execuţia a opt condamnaţi prin focuri de armă, potrivit acestei surse, care citează un martor.

Majoritatea condamnaţilor au fost executaţi pentru că s-au uitat la emisiuni televizate sud-coreene, introduse clandestin în ţară prin DVD-uri sau stick-uri de memorie USB, iar alţii pentru distribuirea de materiale pornografice, precizează agenţiile de presă citate.

North Korea Intellectual Solidarity, un site al dezertorilor nord-coreeni, subliniază că mai multe din sursele sale l-au informat în urmă cu câteva luni cu privire la un proiect referitor la un val de execuţii publice, potrivit AFP.

'Regimul pare să se teamă de posibilitatea ca oamenii să-şi schimbe gândirea şi încearcă să-i sperie', estimează un responsabil al site-ului.

Coreea de Nord, una din cele mai izolate ţări din lume, este condusă cu o mână de fier de peste 60 de ani de dinastia comunistă Kim, fondată de bunicul liderului actual, Kim Jong-un. Acesta din urmă şi-a succedat tatăl, care a murit în urma unui atac de cord în decembrie 2011.