ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România se luptă pentru statutul, recunoașterea și garantarea libertății bisericii creștin-ortodoxe din Valea Timocului, a declarat miercuri ministrul român de Externe, Titus Corlățean în cadrul unei dezbateri pe tema libertății religioase și de conștiință, care se desfășoară la Palatul Parlamentului.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

"Unul dintre subiectele pentru care noi ne luptăm acum și o spun și public foarte clar este legat de statutul, recunoașterea și garantarea libertății bisericii creștin-ortodoxe din Serbia, în special în Serbia de Nord-Est — Valea Timocului, relatează Agerpres.

”Am spus-o adesea autorităților sârbe, nu Patriarhiile ratifică tratatele internaționale care garantează libertatea religioasă, ci statul prin Guvern și Parlament, în clipa în care îți asumi aceste obligații, aceste angajamente trebuie să le și respecți. Situația este încă, complicată acolo și acest lucru face parte din (...) afirmarea identității românești pentru românii vlahi din Valea Timocului și mai ține și de respectarea unor foarte criterii clare pentru aderarea la UE", a spus Corlățean la dezbaterea "Legislație, religie și libertate. O abordare în contextul globalizării", desfășurată la Palatul Parlamentului.

Șeful diplomației române a susținut că statul român colaborează cu "toți actorii vieții religioase" pentru a încerca să soluționeze adecvat toate dificultățile cu care se confruntă comunitățile de credincioși.

"Din punctul acesta de vedere la nivelul nostru, al MAE, acțiunea este de a colabora cu toți actorii vieții religioase în țară, în străinătate, pentru a încerca să soluționăm adecvat toate aspectele, dificultățile cu care se confruntă comunitățile de credincioși și mă refer în principal la cele aflate în afara granițelor României", a punctat Corlățean.

O sesiune internațională de cercetări științifice având ca subiect libertatea religioasă și de conștiință are loc miercuri la Palatului Parlamentului. Dezbaterea este inițiată de Asociația Conștiință și Libertate în colaborare cu Comisia juridică din Camera Deputaților.