ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă prin care se propune revenirea coroanei pe acvila de pe Stema României, considerându-se că este un simbol al independenţei şi suveranităţii poporului român.

Potrivit proiectului, care a fost iniţiat de un grup de parlamentari PNL, UNPR şi PC, acvila va fi încoronată atât "scutul mare" - unde aceasta are aripile deschise, ţinînd în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan - cât şi pe "scutul mic", unde apare stema Ţării Româneşti: "pe albastru, o acvilă de aur încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoţită de un soare de aur la dreapta şi de o lună nouă de aur la stânga".

"Coroana de oţel pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala şi tradiţia creştină, aceasta simbolizează caracterul naţional şi independenţa obţinută prin jertfa şi lupta poporului român. Dacă vrem să rupem odată şi pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naţionale: drapel şi stemă", mai arată semnatarii propunerii legislative.
Parlamentarii mai susţin că, în condiţiile în care se dezbate revizuirea Constituţiei, este necesar ca stema să fie completată "cu toate elementele heraldice care sunt specifice poporului român".

"A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în faţa istoriei!", mai scrie în expunerea de motive. Mai multe ţări, care au ca formă de organizare republica, au păstrat în heraldică stemele regale: Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, etc

Proiectul va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.