ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul american de Stat al SUA, John Kerry, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, par să se fi pus de acord asupra unui lucru, în timpul unei discuții telefonice:necesitatea intrării în vigoare a unui armistițiu în Ucraina. Informația a fost făcută publică de ministerul de Externe de la Moscova, citat de Reuters. În paralel, Washingtonul a publicat imagini din satelit care ar reprezenta dovada că rușii au efectuat tiruri de artilerie de pe teritoriul rusesc asupra unor poziţii ale armatei ucrainene.

Presa a primit de la Departamentul de Stat e-mailuri cu aceste imagini adnotate de către Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI), care "demonstrează că Rusia efectuează tiruri asupra Ucrainei" cu scopul de a-i susţine pe separaiştii proruşi din estul ţării, transmite Mediafax.

Imaginile arată porţiuni din frontiera ruso-ucraineană, două dintre ele prezentând ceea ce Guvernul american afirmă că sunt baterii ruseşti staţionate pe teritoriul rusesc - un grup de lansatoare de rachete şi altul de obuziere.

De asemenea, în imaginile prin satelit aper cratere provocate de impactul la sol, în apropiere de poziţii militare aflate de partea ucraineană a frontierei.

O a treia imagine dezvăluie ceea ce Washingtonul afirmă că este armament greu furnizat de către Moscova şi utilizat de către separatişti proruşi din interiorul Ucrainei.
"Zona mare de impact de lângă unităţile militare ucrainene indică tiruri cu lansatoare de rachete multiple. Craterul din partea de jos (a imaginii) arată impactul asupra unui sat", se poate citi în legendă.

Statele Unite au anunţat joi că deţin dovezi că Rusia a bombardat intensiv trupele ucrainene, de pe teritoriul rusesc.
Moscova neagă că intervine în conflictul ucrainean şi acuză Washingtonul că poartă o vastă campanie împotriva Rusiei.