ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul croat votează vineri organizarea unui referendum prin care grupuri susţinute de Biserica catolică doresc să amendeze Constituţia cu scopul de a interzice mariajul homosexual, în timp ce opozanţii denunţă acest demers ca discriminatoriu, relatează AFP.

Votul parlamentului intervine la cererea grupului  conservator  'În numele familiei', care a adunat pe o petiţie circa 700.000 de semnături din partea cetăţenilor favorabili ideii ca mariajul să fie definit în Constituţie ca 'uniunea între un bărbat şi o femeie'.

Actuala Constituţie nu dispune de nicio definire a mariajului.

Țară balcanică cu 4,2 milioane de locuitori, dintre care 90 % sunt de confesiune catolică, Croaţia a aderat în iulie la Uniunea Europeană.

Dacă majoritatea aleşilor votează în favoarea referendumului, consultarea populară ar urma să aibă loc în 1 decembrie.

Susţinătoriii drepturilor omului şi militanţi ai LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali) afirmă că un astfel de referendum va fi 'discriminatoriu'. Ei au cerut Curţii constituţionale să-şi dea avizul asupra legalităţii sale.

Mariajul homosexual nu este autorizat în Croaţia, dar mişcările conservatoare afirmă că doresc să blocheze o astfel de eventualitate, după ce guvernul a anunţat că o nouă legislaţie în materie vizează să autorizeze parteneriatul înregistrat.

În 2003, Croaţia a acordat cuplurilor de acelaşi sex drepturi similare heterosexualilor care trăiesc în uniune liberă, între care şi recunoaşterea comunităţii bunurilor.