ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cuvântul rostit de Părintele Crăciun Opre la procesul studenților teologi și al elevilor școlii arădene "Dimitrie Țichindeal” – 25 martie 1949, Timișoara:

„Domnule președinte, onorat tribunal,

Cunoașteți faptele mele din interogatoriu, iar semnificația lor o puteți înțelege din cuvântul confraților mei, cuvânt cu care mă solidarizez întru totul, și din cele ce vă spun: Cu douăzeci de secole în urmă, se descoperea omenirii adevărul cel mai înalt și calea spre acest adevăr, prin „dragostea creștină și virtutile ce izvorăsc din ea, întruchipate în Iisus Hristos". Toți aceia ce au ales rostul vieții lor în a urma această cale, au rămas neînțeleși de lume, și mai ales au rămas neînțeleși de autoritatea romană. Mai mult chiar, faptele lor au fost răstălmăcite și, imputându-li-se că strică ordinea Imperiului, fură duși în circ, dati pradă fiarelor sălbatice și arși pe ruguri.

Noi suntem departe de a fi creștini. Încercând însă să ne apropiem de acest fel de viață, atitudinea noastră a fost răstălmăcită exact așa ca și odinioară. Suntem învinuiți astăzi de același lucru și cu aceeași formulă: că „am voit să stricăm ordinea socială". Îmi vine în minte o pagină din „Frații Karamazov”, în care Dostoievski ilustrează atât de plastic această realitate:

Hristos, își inchipuie autorul, se coboară din nou pe pământ. Orbi, șchiopi, bolnavi cu trupul și cu sufletul curg din toate părtile, setoși de mântuire spre Iisus. Iată-L, apare în una din piețele Sevillei! În mijlocul mulțimilor învață, vindecă și face minuni ca și altădată. Inchizitorul, reprezentantul puterii din Sevilla, alarmat de această răsculare a mulțimilor ce curg spre acest necunoscut, ce le „smintește”, dă ordin să-L aresteze. La interogatoriu, Inchizitorul Îl întreabă: cine este? Iar Iisus i se descoperă. Și însuși Inchizitorul se convinge că acest necunoscut este Iisus Hristos. Cu toată convingerea însă, reprezentantul dreptății ia o atitudine ce ne miră, dar care (parcă vrea să) se ia și astăzi. Iisus Hristos, bunătatea întruchipată, învinuit că strică legea și ordinea, este condamnat să fie ars pe rug…

Domnule președinte, onorat tribunal, am vrut și vrem să fim creștini în atitudine și cuvânt. Dacă o asemenea vrere este și astăzi o crimă, hotărâți dumneavoastră singuri.”


Opre Crăciun, student anul I la Academia Teologică din Arad

După acest cuvânt, studentul Opre Craciun a primit o condamnare la 8 ani de temniță grea.

(din revista "Familia Ortodoxă”, nr. 4 (51)/aprilie 2013)