ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prestigioasa școală Royal Ballet School din Londra a postat pe 1 ianuarie, de La Mulți Ani 2024!, pe pagina oficială de Facebook, un video excepțional cu un dans tradițional inspirat din folclorul românesc, „Hora La Aninoasa”, executat de balerinii școlii, coordonați de coregraful Tom Bosma.

Coregraful Tom Bosma a discutat despre lucrarea sa „Hora La Aninoasa” într-un interviu postat pe site-ul Royal Ballet School

Născut în lumea dansului popular și de caracter, Tom Bosma a călătorit în întreaga lume de la o vârstă fragedă pentru a învăța dansul tradițional de caracter. În 1968, Tom s-a alăturat Teatrului Iugoslav de Dans „ORO” și mai târziu a lucrat ca maestru și antrenor de balet la Teatrul Internațional de Dans din Amsterdam.

„Tatăl meu a fost dansator de caracter și profesor, astfel că am crescut într-o familie în care dansul popular și dansul de caracter erau ceva obișnuit”, a spus Bosma.

De asemenea, din 1973, Tom a lucrat ca profesor de dans de caracter și coregraf la Conservatorul Regal din Haga și, în 1999, a devenit director adjunct al Departamentului de dans. Totodată, a lucrat ca profesor invitat și coregraf pentru numeroase școli de balet din întreaga lume, inclusiv pentru Academia Națională de Balet din Amsterdam, Școala John Cranko, Școala de balet din Hamburg, Școala de balet din Tokyo, Școala de balet Chabukiani Tbilisi și Escuela Nacional de Ballet Fernando Alonso.

Dansul de caracter și popular fac parte din repertoriul baletului clasic, oferind tinerilor dansatori acces la diferite culturi și stiluri de mișcare. Don Quijote și Lacul Lebedelor sunt exemple prin excelență ale dansului de caracter ca metodă de povestire.

Inspirat de pictorul Theodor Aman

O vizita la un muzeu românesc l-a inspirat pentru lucrarea „Hora La Aninoasa”. Tom a fost atras de o opera de artă reprezentând țărani români care dansau în cerc în satul Aninoasa.

„Am realizat această piesă pornind de la un tablou de Theodor Aman, unde [este pictată] o veche casă românească cu oameni dansând în diferite costume.

Lucrarea mea coregrafică este realizată din diferite părți ale României. Dansatorii mai tineri execută dansuri din vestul României, dansatorii mijlocii, din centru, iar dansatorii mai mari, dansuri din sud. Pe tot parcursul anului, grupurile execută propriile dansuri dintr-o zonă specifică și, la final, se reunesc pentru marea finală”, a explicat Tom Bosma.

Rezultatul este o piesă plină de viață și dinamică, cu muzică populară distinctivă și costume tradiționale românești, care evidențiază stilul unic de dans întâlnit în fiecare regiune.

Călătoriile extinse ale lui Tom i-au modelat stilul coregrafic, întrucât folosește materiale autentice din experiențele sale din fiecare țară. Creând „Hora La Aninoasa”, Tom a reunit pașii și mișcările tradiționale pe care le-a învățat în timpul petrecut în România.

Vorbind despre timpul petrecut în România, Tom a spus că a aflat despre folclorul românesc asistând la repetițiile companiei și la festivaluri în diferite zone ale țării.

Tom dorește să transmită bogăția folclorului românesc și, în cuvintele sale, rezultatul este o piesă „foarte vie și muzicală”.