ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O declarație făcută sâmbătă, 2 decembrie, de artistul popular Grigore Leșe la emisiunea „Insider politic”, de la Prima TV, în care susținea că melodia „Așa-i românul”, cântată adesea la manifestările de 1 Decembrie, ar proveni, de fapt, din „folclorul maghiar”, a stârnit controverse, scrie publicația Turnul Sfatului, din Sibiu.

ActiveNews a relatat că în ce privește melodia cântecului patriotic „Noi suntem români”, aflat și acesta în discuție în emisiunea lui Sebastian Zachmann de la Prima Tv (VIDEO), nu există nici un dubiu că este românească, după cum a demonstrat chiar compozitorul maghiar și iubitorul de folclor Bela Bartok (AUDIO), care a întregistrat-o încă de la 1909, după ce o descoperise în 1905.

În articolul amintit am redat și opinia doctorului etnomuzicolog Marian Lupașcu, care a explică în Cotidianulafirmația legată de „Așa-i Românul”, că „dacă o melodie sare la cvintă, … este folclor maghiar”, este „doar penibilă și rizibilă, în niciun caz un argument”.

Din presa locală transilvană, aflată mai aproape de Părintele Doru Gheaja, Ziarul Unirea și Turnul Sfatului au luat legătura cu părintele, cel despre care se știe că a lansat melodia „Așa-i Românul” cu ajutorul poetului Adrian Păunescu.

Ziarul Unirea prezintă un interviu video emoționant realizat acum trei zile cu Părintele pe această temă, pe care îl reproducem mai jos. Părintele Doru Gheaja crede că din polemica stârnită de Grigore Leșe putea să tragem concluzia că trebuie „să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând, într-un neam, într-un cuget, să ne mărturisim credința, neamul și patria”. „Românii să știe că respiră prin cei doi plămâni ai lor: credința și patriotismul!”, mai spune acesta povestind și istoria acestei melodii pe care o reproducem mai jos de pe înregistrarea făcută de Cenaclul Flacăra, în 1982. VIDEO:

Ziarul Turnul Sfatului, care a luat, de asemenea, legătura cu Părintele, scrie că acesta nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Grigore Leșe dar a povestit cum a ajuns la melodie. A auzit-o pentru prima dată la Cluj, în anul 1954, de la un coleg din Chirpăr, județul Sibiu.

„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr. În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, spune pentru Turnul Sfatului preotul Doru Gheaja.

În final, preotul a spus că regretă că s-a ajuns la astfel de declarații pe care nu le înțelege. „Sincer, îmi pare rău că astăzi s-a ajuns la astfel de polemici”, a încheiat preotul Doru Gheaja.

VIDEO: „Așa-i Românul” - Cenaclul Flacără, 1982, urmat de UNIȚI PRIN CENTENAR, Sala Palatului, 2018: