ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Roncea: Domnule profesor, mi-ați spus că, la un moment dat, v-ați dat seama că sunteți scriitorul care a publicat „cele mai multe cărți în era noastră”...

Constantin Barbu: Am citit cândva că există un istoric care a publicat peste 2000 de cărți, lucru care l-ar fi plasat în fruntea celor mai productivi autori... Istoricul era chiar Iorga. Când am proiectat Monumenta Romaniae Historica nu știam că vor fi în 1000 de volume, dar după 100 de zile de proiectări mi-am dat seama că Monumentele vor fi 1000 de volume. Eu răsfoisem vreo 300 de cărți ale lui Iorga încercând să iau măsura lucrurilor (cărțile se află în Biblioteca Aman din Craiova). Este adevărat că am publicat peste 2500 de cărți, ceea ce ar însemna că sunt scriitorul cel mai harnic din era noastră. Ceea ce nu mă interesează deloc și ar fi chiar ridicol să glosăm în orizontul unei opere „grele". Sigur, a publica o operă cumplit de mare înseamnă a avea posibilitatea să-ți faci datoria și față de cultura ta. E unul dintre cele trei lucruri pe care le-am învățat de la Noica, marele meu maestru, anume „să-ți faci datoria și față de comunitate". Dar, așa cum am mai spus, culturica română de astăzi este otrăvită rău.

V.R.: Care sunt, totuși, marile colecții pe care le-ați editat?

C.B.: Monumenta Romaniae Historica, o colecție de aproximativ 1000 de volume (format A4, manuscrise în facsimil color, documente care fundamentează istoria românilor pentru primul mileniu al erei noastre pentru care nu existau documente „tari"). Colecția de 1000 de volume este adunată din cele mai bogate și mai celebre arhive ale lumii: Vatican, Oxford, Cambridge, Paris, Reims, Autun, Strassbourg, Madrid, München, Heidelberg, Berlin, Viena, Moscova, Sankt Petersburg, Ierusalim, Washington, New York, Princeton, Milano, Torino, Napoli, Florența, Roma...

Biblioteca lui Eminescu, din care am tipărit peste 700 de volume din cele 1235 de volume, este o încercare de reconstituire integrală a bibliotecii lui Eminescu. Inventarul complet l-am publicat în lucrarea Biblioteca lui Eminescu.

Am început, susținut tot de marele cărturar IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, reconstituirea arhivei de manuscrise a Constantinopolului, așa cum era ea în 1453. Am publicat 153 de papirusuri și 301 volume de manuscrise în facsimil color (manuscrise datate între anii 300-1000). Acest proiect a fost făcut de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Bartholomeu I, Patriarhul Constantinopolului, cel mai puternic susținător al reactivării Mitropoliei Tomisului. Aceasta este colecția de Monumente Ortodoxe și Bizantine.Am mai publicat și două colecții de manuscrise religioase având fiecare câte 100 de volume. Un compendium de 100 de volume cu manuscrise capitale pentru istoria și cultura României am donat împreună cu câțiva buni prieteni Bibliotecii Schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, schit păstorit de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie Floroiu.

Actul de donație, 22 noiembrie 2019

Am mai publicat, de asemenea, în 21 de volume, Codul invers. Arhiva înnebunirii și a uciderii nihilistului Mihai Eminescu (o lucrare care va avea 30 de volume, lucrare de care va trebui să țină cont orice cercetător al vieții lui Eminescu). Am auzit că niște ipochimeni indimenticabili fac filme oligofrene anti-Eminescu. Ei vor fi postumi.

De asemenea, am tipărit Arhiva Eminescu din care au apărut 30 de volume din cele 100 proiectate.

Totodată: câteva sute de volume personale (din Marea traversare a vidului (15 volume), Supracartea fără-de-ce (7 volume), poezii (Autoversiunile (10 volume), Iluminările obscure (10 volume), Paragină-n vid (10 volume), Creierul de hârtie (10 volume), Stâlpul versului (50 de volume), Biblion (100 de volume), Experiențele mentale (10 volume), Meningea cu himere (10 volume), Poemele Angelei (10 volume), Cartea sunt eu (10 volume), Schelete în vid (10 volume), Nihileaua cu nimbă (10 volume), Autoversiunea versului în vid (100 volume), Divina tragedie (3 volume), Scriind în apocalimbă (10 volume)).

Integrala Manuscriselor Cantemir se află la volumul 104. O parte din colecție se află în: Biblioteca Academiei Germane (75 de volume Cantemir împreună cu 30 de volume din Arhiva Eminescu), Biblioteca Națională Boris Elțîn din Moscova, Biblioteca Națională a Franței etc.

Iată câteva coperți din Monumenta Romaniae Historica



V.R.: Aveți un proiect, Monumenta Mongoliae Historica, un proiect imens în care veți pune în joc 1000 de volume de Monumente și peste 2000 de  documente, hărți, picturi, înscrisuri. Am fost de față la mai multe discuții cu academicieni, miniștri, oficiali prezidențiali, mari cărturari în fața cărora se înclină oricine pe planetă. Este o operă extrem de dificilă ținând cont de alfabetele în care este scrisă și de limbile în care este concepută. Orice instituție academică ar fi cerut un răgaz imens și dumneavoastră v-ați angajat să încheiați această mare lucrare în doar doi ani. V-am văzut foarte liniștit și într-o mare siguranță de sine...

C.B.:  Da. Monumenta Mongoliae Historica vor fi tipărite în doi ani și celebrii mei prieteni de la Editura Revers, cei mai mari specialiști în editări de manuscrise fulminante, manuscrise în facsimil color, au pregătit deja tipărirea volumelor și a documentelor.

Editările din Monumenta Romaniae Historica arată chiar mai bine decât originalele.

Din Monumenta Mongoliae Historica introduc în tipar chiar în această săptămână primele 100 de volume. Iar din cele 2000 de documente, hărți, picturi, înscrisuri tipărim primele 192 de lucrări care sunt hărți extrem de importante pentru istoria Mongoliei.

V.R.: Am fost de față când marele savant acad. D. Tumurtogoo împreună cu acad. D. Tserensodnom au examinat un manuscris al Istoriei secrete a Mongoliei. I-ați dus în dar prietenului dumneavoastră, marele poet Mend-Ooyo Gombojav, președintele Academiei de Cultură și Poezie - intervievat și de ActiveNews la vizita sa în România -, Tablourile genealogice ale familiilor lui Ginghis Khan și Tamerlan și câteva manuscrise cu scrisori ale împăratului Kublai Khan către împăratul Japoniei, scrisori ale unor împărați mongoli către papii din Vatican și către regele Franței. Manuscrise mai vechi de 1000 de ani din colecția Pelliot. Fiind de față, pot spune că au creat emoție...

C.B.: Istoria secretă a Mongoliei are un manuscris superb, despre care eu cred că este cel mai vechi (din 1604). Codexul are 164 de pagini.

Acad. Mend-Ooyo Gombojav împreună cu Acad. D. Tumurtogoo răsfoind ediția noastră din Istoria secretă a Mongoliei

Acad. D. Tumurtogoo, Cercet. Mugi Ooyo, Acad. D. Tserensodnom, Constantin Barbu, prof. univ. dr. S. Bulgantamir (manuscrisele chineze cu scrisorile lui Kublai Khan și manuscrisul inedit cu Tablourile genealogice ale familiilor lui Ginghis Khan și Tamerlan. De asemenea, manuscrise din colecția Pelliot, Paris)

Acad. D. Tumurtogoo, Acad. D. Tserensodnom, Constantin Barbu, prof. univ. dr. S. Bulgantamir

Manuscrisul Genealogiilor este în scriere persană Nastaʿlīq, în cerneală neagră și cerneală roșie, o lucrare comandată în 1426-1427 la ordinul lui Šāhruẖ, Genealogia fiind completată în 1517 la Constantinopol de către Badīʿ al-Zamān Mīrzā. Iată câteva file din codex.

Împăratul Chinei, Kubilai Khan, nepotul lui Ginghis Khan, îi scria împăratului Japoniei în chineză.

Sunt mai multe scrisori ale împăraților mongoli către papii Vaticanului.

Scrisoarea Hanului Arghun către Papa Nicolaus IV

Scrisoarea Hanului mongol Guyuk către Innocentius IV. În Arhivele Secrete ale Vaticanului există și Scrisoarea Papei Innocentius IV (Archivum Secretum Vaticanum, Reg. Vat. 21, ff 107v-108r)


Scrisori către regii Franței:

Scrisoarea, în persană, a lui Tamerlan Khan către regele Franței, Charles VI (30 iulie 1402)


Scrisoarea Khanului Ilkhan Oljeitu către Philippe le Bel, regele Franței (anul 1305)

Din Colecția Pelliot (Ouigour) selectăm câteva file dinainte de anul 1000.

V.R.: Mi-ați spus că ați pregătit deja pentru tipar vreo 675 de volume din Monumenta Mongoliae Historica și vreo 500 de volume de hărți, documente, înscrisuri etc.

C.B.: Da. Așa ți-am spus și așa este și în realitate. Câteva cuvinte concrete îți voi spune data viitoare.