ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews vă va oferi, cu o frecvență, sperăm cât mai mare, câte-un citat al unei personalități ce aparține culturii universale, dar cu accent pe cea românească, interbelică.

Dacă doriți și dumneavoastră să contribuiți la această rubrică, o puteți face prin trimiterea respectivului citat la adresa : pastila.de.cultura@activenews.ro. 

Pentru a fi publicat, citatul trebuie să fie însoțit de sursă, sub forma: autor, nume volum, pagină, editură, anul apariției. 

Astăzi, Nae Ionescu (1890 - 1940)

Ce este Biserica? Ce este națiunea?
"... prin trăirea noastră într-o comunitate oarecare, prin punerea noastră în funcție de această comunitate, prin topirea noastră în această comunitate, prin cunoașterea existenței noastre în funcție de această comunitate care ne depășește.

Ea poate fi privită tot ca o comunitate de dragoste, atunci când o privim dinăuntru, și ca o comunitate națională când o privim din afară.
De obicei, se face deosebirea aceasta, și o fac și eu, în anumite scopuri didactice, spunând că Biserica este o comunitate de dragoste și că națiunea este o comunitate de destin.”

„Nu este mai puțin adevărat însă că această comunitate de destin, a nației, nu se poate clădi decât tot pe dragoste ca resort lăuntric, întrucât această dragoste mă face să pot ieși din mine însumi.” Nae Ionescu, Curs de metafizică, 1936-1937, 186p., ediție electronică wikisource, p.147