ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Primăria din faimoasa insulă grecească Salamina, într-o sală plină, pentru al 39-lea an consecutiv, au fost decernate duminică, 29 octombrie 2023, Premiile și Medaliile de Aur „Alexandru cel Mare” și „Virginia”, de către organizația culturală internațională condusă de celebrul scriitor elen Dinos Koubatis.

Au fost distinse 17 personalități din Grecia și din întreaga lume, pentru creațiile lor artistice, literare, teatrale și muzicale, inclusiv din România, dintre care s-a remarcat tânărul artist Mihai Dionis Barbu, care a pus pe simeze în această perioadă, în spațiul expozițional al Primăriei Salamina, expoziția sa de lucrări grafice care a întregit coloristic ceremonia culturală (foto). 

La prezentarea de pe scenă și în sală au participat, pe lângă laureați, numeroși oameni de cultură de la Atena și din Salamina, actori, scriitori, muzicieni, artiști cât și factori de decizie și politicieni locali.

Cu o seară înainte, la Atena, în leagănul cultural de la sediul Uniunii Scriitorilor Greci (Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), a fost prezentată versiunea românească a cărții lui Dinos Koubatis „Vina dragostei”, tradusă din franceză de Ana-Maria Cristofir și apărută la Editura ”Revers” cu o prefață de poetul și filosoful român Constantin Barbu.

Scriitorul Dinos Koubatis a declarat că a avut încă o dată onoarea și imensa plăcere de a fi alături de colegul său român Constantin Barbu și de marea profesoară și poetă Panagiota Christopoulou-Zalonis, care au vorbit despre această carte.


De asemenea, s-au aflat la manifestare scriitoarea și regizoarea Monica Voudouri-Săvulescu, împreună cu doi dintre minunații ei actori de la ”Teatrul Diasporei” (Românești) și cu actorul Christos Nikiteas, de la "Teatrul Koulouri", care au recitat poezii din carte în limba română, respectiv în greacă.

Autorul a ținut să mulțumească și publicistului și actorului Christos Marathias, pentru cuvintele sale calde, președintelui Uniunii Scriitorilor Greci, Kostas Karousos, pentru ospitalitatea sa, cât și invitaților din străinătate care au participat la evenimentul eleno-român de înaltă ținută.