ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În acest an scriitorul Constantin Barbu a împlinit o vârstă memorabilă, 70 de ani. Cu câteva zile înainte de aniversarea sa, Academia Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg i-a transmis această veste îmbucurătoare, prin scrisoarea oficială din 24 ianuarie 2024, semnată de însuși președintele Academiei, Univ. Prof. em. Dr. Klaus Mainzer.

Eminentul literat român a fost primit ca membru al Academiei în clasa de Științe umaniste.

Scrisoarea de alegere în celebra Academie din Salzburg:

Scriitorul Constantin Barbu este membru în mai multe academii vestite, academii din Europa, America, Asia și Africa. Astfel el este membru în: Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres din Paris (Academia Europensis Scientarum Artium Litterarumque), Academia Hispanoamericana de Buenas Letras, Accademia Internazionale Léopold Sédar Senghor din Milano, Academy of Arts and of the Philosophical Sciences din Bari, Academia Națională de Științe din Kiev, Academia Oamenilor de Știință din Moldova, Mongolian Academy of Culture and Poetry din Ulaanbaatar etc.

1

2

3

4

5

6

Scriitorul a primit premii internaționale prestigioase, în special pentru cărțile sale de poezie, având peste 60 de cărți traduse în franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, rusă, albaneză, maghiară, croată, mongolă, suedeză.

Astfel, a primit mari premii internaționale de poezie.

Astfel: Premiul de poezie oferit de Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres, din Paris, Premio internazionale di poesia e narrativa Europa in versi. Premio Dante Alighieri, Como, Premiului oferit de International Writers Association Pjëter Bogdani, Bruxelles, Prishtina, Premio Internazionale di Poesia Léopold Sédar Senghor, Premio Accademico Internazionale di Letteratura Contemporanea Lucius Annaeus Seneca etc.

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

Ca medalii pline de onor, eminentul scriitor român a primit, între altele: Medalia Academia Europensis Scientarum Artium Litterarumque din Paris, Medalia de Aur Alexandru cel Mare, Salamina, Grecia, Laudis Charta ob Affirmata Opera et Studia (Sannicandro di Bari), Medalia Centrului budiștilor mongoli oferită de însuși Șeful Centrului budiștilor mongoli și stareț al Mânăstirii Gandantegchenling, Gabji Demberel Choijamts.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

Constantin Barbu este, probabil, cel mai productiv scriitor european. El a publicat peste 2500 de cărți. Amintim: Monumenta Romaniae Historica în peste 1000 de volume, Biblioteca lui Eminescu (din care a publicat 735 de volume și peste 100 de cărți, de manuscrise, de documente inedite, comentarii etc. despre Eminescu), Monumentele istorice ortodoxe și bizantine (301 volume), Codul invers și alte câteva colecții având fiecare peste 100 de volume. Cărțile sale personale depășesc cifra de 500 de volume (unele cărți de poeme fiind de peste 1000 de pagini, iar Supracartea fără de ce având aproape 2500 de pagini).

Din acest compendium esențializat în chip maxim, putem vedea cu claritate că scriitorul Constantin Barbu este unul dintre cei mai străluciți cărturari din Europa și cel mai important scriitor român de azi.

Să ne întoarcem la episodul glorios care s-a desfășurat în zilele de 5-6 aprilie la Academia Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg.

Scriitorul Constantin Barbu a fost primit ca membru titular al Academiie Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg la Secția de Științe umaniste.

În această primă clasă a Științelor umaniste, au fost primiți ca membri titulari ai Academiei cărturari străluciți din India, Turcia, Ucraina, Bosnia-Herțegovina, Italia, Austria și Anglia.

Și anume:

- Prof. Constantin BARBU, The Institute of Cantemirian History and Studies (I), Romania (N)

- Prof. Ranjan GHOSH, University of North Bengal (I), India (N)

- Prof. Derya GURSES-TARBUCK, Bahcesehir University (I), Türkiye (N)

- Prof. Dr. Yaroslav HRYTSAK, Ukrainian Catholic University (I), Ukraine (N)

- Prof. Rusmir MAHMUTĆEHAJIĆ, International Forum Bosnia (I), Bosnia-Herzegovina (N)

- Prof. Stefania MICHELUCCI, University of Genova, Italy (N)

- Prof. Dr. Dr. Michael MOSER, University of Vienna (I), Austria (N)

- Prof. Binhua WANG, University of Leeds (I), United Kingdom (N)

În celelalte clase științifice și artistice ale Academiei au fost primiți și alți celebri cărturari și artiști români, și anume:

- Prof. univ. dr. acad. IPS Teodosie, University Ovidius, Constanța, Romania

- Prof. Dr. Irina MUREȘANU, University of Maryland (I), USA

- Prof. Dr. Ion Bogdan STEFANESCU, The National University of Music, Bucharest (I), Romania

- Prof. Mihaela VOSGANIAN, National University of Music, Bucharest (I), Romania.

Președintele European Academy of Sciences and Arts din Salzburg, Univ. Prof. em. Dr. Klaus Mainzer, împreună cu Acad. Constantin Barbu, membru al European Academy of Sciences and Arts din Salzburg

Festivitatea de primire în European Academy of Sciences and Arts din Salzburg, Acad. Constantin Barbu împreună cu președintele Univ. Prof. em. Dr. Klaus Mainzer

Univ. Prof. em. Dr. Klaus Mainzer, Președintele European Academy of Sciences and Arts din Salzburg, împreună cu noii membri ai Academiei, Clasa Științe Umaniste

O parte dintre intelectualii români, din Uniunea Scriitorilor și din Academia Română, se bucură în chip sincer de recunoașterea simbolică internațională a lui Constantin Barbu. Despre care Constantin Noica, Emil Cioran, Anton Dumitriu, Edgar Papu, Adrian Marino, Dumitru Stăniloae au scris cuvinte memorabile. Un mare filosof francez scria că este „cel mai important filosof din Europa de Est".

Corespondență din Austria de la Georg Khan

Vedeți și O mare recunoaștere internațională pentru IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, venită chiar la 23 de ani de arhierie, împliniți azi: Alegerea ca membru titular în European Academy of Science and Arts din Salzburg