ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele fără soare, însoţite frecvent de scăderea presiunii atmosferice, pot favoriza depresiile sezoniere, întâlnite şi la persoanele care muncesc în interior, la lumină artificială, şi ies afară doar seara sau noaptea, spune dr. Rodica Năstase, şef de secţie la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia".

Explicaţiile medicului vin în contextul celor 30 de zile fără soare în Bucureşti, aceasta fiind, potrivit meteorologilor, cea mai lungă perioadă de acest fel din ultimele trei decenii.

"Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorităţii populaţiei o modificare a dispoziţiei. În limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificări biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular şi care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanţă care este direct implicată în menţinerea unei dispoziţii optime. Acest dezechilibru este favorizat şi de zilele fără soare, dar şi de izolarea în casă sau la birou în faţa computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent dacă afară este sau nu soare", explică dr. Rodica Năstase.

Potrivit medicului, condiţiile meteo provoacă, pe de o parte, depresii sezoniere, iar pe de alta accentuează depresiile deja constituite, care, deşi sub tratament, au nevoie de o nouă examinare psihiatrică, pentru reevaluarea schemei de tratament.