ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zona euro alunecă încet spre deflaţie, îm­pinsă în cea mai mare parte de încetinirea preţurilor ali­men­telor şi energiei, având o inflaţie anuală de 0,3% în iulie, minimul ultimilor aproape cinci ani, iar prin aplicarea embargoului asupra impor­turilor de alimente din Uniunea Europeană, Moscova a trezit mari temeri în Europa că producătorii va trebui să scadă preţurile pentru a-şi putea vinde marfa destinată Rusiei.

Lăsând deoparte evoluţia preţurilor alimentelor şi energiei, inflaţia din zona euro s-a situat la 0,9%, nivel totuşi mult sub ţinta Băncii Centrale Europene, de puţin sub 2%, scrie The Wall Street Journal, iar dacă inflaţia va continua să decelereze, se va transforma în deflaţie, considerată de unii analişti cea mai mare ameninţare pentru zona euro, deoarece va face ca datoriile suverane să fie mai greu de plătit. De asemenea, deflaţia presupune nu doar reducerea preţului bunurilor, ci şi al muncii, adică a salariilor, şi a capitalului, a dobânzilor. Într-o economie deflaţionistă puterea de cumpărare poate să scadă şi se reduce consumul deoarece indivizii tind să amâne achiziţiile în aşteptarea unor preţuri şi mai mici.

Citeşte mai multe despre măsurile ruse care ar putea afecta economia zonei euro pe www.zf.ro.