ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Occidentul (Uniunea Europeană, Blocul NATO, Washingtonul) ar trebui să folosească acum contra Rusiei o forţă militară decisivă mai mică, pentru a nu fi nevoit să folosească mai târziu o forţă militară decisivă mai mare, opinează, într-un articol publicat de Deutsche Welle, Henry R. Nau, profesor la Elliott School of International Affairs de la Universitatea "George Washington", fost consilier al lui Ronald Reagan la Casa Albă.

Analistul crede că Rusia a folosit deja în Ucraina puţină forţă pentru a obţine ce şi-a dorit (Crimeea), iar Occidentul nu a reacţionat pentru a contrabalansa.

Aşa că Rusia (adică Putin), văzând că merge figura şi are în faţă un adversar (adversar, nu partener, Kremlinul pune problema acum făţiş în termeni de confruntare) ezitant, care se tot gândeşte ce să facă şi apelează la soluţii diplomatice (acordul de la Geneva se dovedeşte deja un eşec, nimeni nu-l mai respectă), încearcă să repete figura: să folosească din nou încă puţină forţă, ca să mai rupă încă o halcă din Ucraina. Şi încă una. Puţin câte puţin. Cât i se permite.

Dacă e să dăm crezare acestui profesor american, avertismentul dat de Moscova, că va repeta în Ucraina ce a făcut în Georgia, ar fi un test de reacţie. Dacă Occidentul ezită încă odată, pe actualele ciocniri din Estul Ucrainei, şi cere respectarea Acordului de la Geneva, zbaf! - Putin va mai face un pas, prin ocuparea estului Ucrainei, legitimându-se prin faptul că trebuie să-i apere pe etnici ruşi separatişti. Probabil că primul cotropit ar fi Oblastul Donetsk... citeşte toată analiza aici