ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Problema cardului de sănătate încă nu a fost rezolvată de Ministerului Sănătății, existând în continuare numeroși pacienți ce refuză cardul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a promis că lucrează la găsirea unei alternative pentru acei pacienţi care, din motive de conştiinţă şi religie, nu vor să adopte această soluție electronică.

Livrare gratuita in 24 de ore!

În această problemă s-a implicat și Sfântul Sinod al BOR care ia act de scrisoarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată dlui. prof. dr. Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Este bine de menționat aici că domnul Astărăstoae s-a opus inițial cardului de sănătate dar în scrisoare adresată Părintelui Patriarh Daniel susține că nu e nimic rău cu această soluție electonică, schimbându-și, așadar radical opinia.

În urma discuţiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât:
1. ia act de scrisoarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (nr. 13.486 din 19 septembrie 2014) adresată dlui. prof. dr. Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, şi dlui. Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, prin care se solicită un punct de vedere asupra impactului pe care implementarea Cardului Naţional de Sănătate îl are asupra unor credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi de răspunsul că, „din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate” (dl. prof. dr. Vasile Astărăstoae).

2. aprobă ca Biserica Ortodoxă Română să susţină demersurile Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei metode alternative carăspuns la solicitările acelor pacienţi care din motive de conştiinţă sau religioase refuză Cardul Naţional de Sănătate.

3. aprobă ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la Cardul Naţional de Sănătate, să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune.

Prezenta hotărâre a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară şi străină.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române