ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews prezintă o întâmplare adevărată, petrecută nu cu mult timp în urmă, la un Centru Militar Judeţean al Armatei Române. În acest timp, la graniţa de Nord a României se desfăşoară un război, iar preşedintele a vorbit despre posibilitatea mobilizării rezerviştilor.

[divider]

Pentru a evita pe viitor unele neplăceri şi incidente, care au stârnit curiozitatea vecinilor asupra mea, am decis să fac o vizită la Centrul Militar Judeţean.

Intru în cladirea mică a recepţiei chiar din stradă. Mobilierul vechi şi slinos din lemn şi melamină a fost înlocuit cu termopan şi un detector de metale, precum cele de pe aeroporturi. Într-un colt, de pe un ecran plat, Preşedintele României anunţă pe Antena 3 propunerea lui Cioloş la Comisia Europeană. O doamnă, în uniforma poliţiei locale, mă întreaba de dincolo de tejghea, scopul vizitei.

EU: Bună ziua! Am venit să predau livretul militar pe motiv de plecare din ţară!
DOAMNA POLITIST: Aşteptaţi!
Doamna poliţist cheama un ofiţer din curtea unităţii. Ofiţerul, îmbrăcat cu tricou şi şapcă de camuflaj, cu părul grizonat şi bronzat, seamăna cu revoluţionarul Dincă (foto-dreapta), dacă cititorul şi-l mai aminteşte. Epoleţii poartă gradele de dumitru-dinca-revolutionarlocotenent-colonel.
EU: Bună ziua! Am venit să predau livretul militar pe motiv de plecare din ţară!
OFIŢERUL: Plecaţi din ţară? Felicitări! Puneţi livretul undeva bine şi duceţi-vă sănătos!
EU: Dar ştiţi că legea prevede predarea livretului militar la plecarea din ţară!
OFIŢERUL: Ştiu, e foarte frumos ce faceţi, numai că noi nu ţinem aici livrete militare. Păstraţi livretul bine şi duceţi-va sănătos!
EU: Dar în livret scrie că trebuie să mă prezint în şase ore la unitate în caz de mobilizare. Eu nu pot veni aşa de repede din străinatate.
OFIŢERUL: Ce mobilizare! Mobilizează el pe mă-sa, zice ofiţerul făcând semn cu capul spre ecran. Duceţi-vă liniştit şi vedeţi-vă de viaţă!
EU: Păi am fost căutat prin aprilie de colegii dumneavoastră cu poliţia la domiciliu, au sunat la vecini, au făcut scandal ca nu am predat livretul dacă am plecat din ţară.
Ofiterul ridică receptorul şi sună răstindu-se la un camarad.
OFIŢERUL: Alo! Scrie!... Sublocotenent ......., născut la data de..., ......., este plecat din ţară! Scrie mă aşa şi pune la dosar!... Cum?... Şi cine-i ţine livretul, mă? Îl ţii tu în sertar?... Păi şi ce faci cu el dacă pleci?... Mi-l dai mie? Eu îl pierd!... Lasă ce zice legea!... Vezi-ţi domnule de treabă!... Îl pierdem bă şi băgam omul în necaz!.... Bine!... Bine!... Bine!...
Ofiţerul trânteşte receptorul şi-mi spune:
OFITERUL: Paşaportul!
EU: Păi nu-l am la mine!
OFIŢERUL: Cum nu-l ai la dumneata! Nu ziceai că pleci din ţară?
EU: Ba da, dar nu am nevoie de paşaport pentru a pleca! Doar de buletin am nevoie!
OFIŢERUL: Cum de buletin! Dar în ce ţară te duci?
EU: Suedia!
OFIŢERUL: Şi nu îţi trebuie paşaportul?
EU: Nu, merg cu buletinul că e Uniunea Europeană!
OFIŢERUL: Aoleu! Şi ăia sunt în Uniunea Europeană?
EU: Da!
OFIŢERUL: Bine domnule! Aduci dumneata o hârtie doveditoare să o punem la dosar, dar livretul nu-l laşi la noi, că nu ţinem livrete! Altfel, ţi-l pierdem şi intri în bucluc! Intelegi ce zic, nu? Şi apoi, aşa zice legea, dar în realitate primeşti o pană în fund dacă nu-l aduci. Du-te sănătos şi fii fericit!

Concluzia: O instituţie făcută praf!