ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cupa din care bea Pericle vin a fost găsită de o echipă de arheologi, într-un mormânt aflat în nordul capitalei Greciei, Atena. Cercetătorii cred că această cupă de vin ar fi aparținut lui Pericle, celebru general, orator și om de stat atenian.

Cupa din care bea Pericle, din ceramică, fragmentată în 12 bucăți, a fost descoperită în cursul unor săpături făcute în cartierul atenian Kifissia. Arheologii au identificat numele lui Pericle inscripționat sub una dintre toartele pocalului, alături de numele altor cinci bărbați, printre care și cel al fratelui mai mare al lui Pericle, Ariphron.

"Numele Ariphron este foarte rar", explică Angelos Matthaiou, secretar al Societății Epigrafice Elene. Specialistul elen în înscrisuri vechi a arătat că este sigur în proporție de 99% că este vorba despre Pericle și fratele său, pentru că numele Ariphoron este gravat deasupra celui al lui Pericle, așa cum se obișnuia între frați, în ordinea nașterii acestora.

Omul de ştiinţă a mai precizat că cupa din care bea Pericle a fost folosită probabil cu o ocazie specială, iar toți cei șase bărbați care au sorbit din ea și-au trecut numele, pentru a-și aminti de respectiva ocazie.