ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, joi, că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea "moldovenească".

Decizia a fost anunțată de către președintele CC, Alexandru Tănase. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Curtea a emis această hotărâre de interpretare a Constituţiei în urma a două sesizări depuse de deputaţi liberali şi de deputatul liberal-reformator Ana Guţu, informează Agerpres.

Ana Guţu a declarat presei că, după decizia Curţii, sintagma 'limba română" va putea fi folosită şi în actele oficiale, ceea ce nu era posibil până acum. În acelaşi timp, ea a exprimat dubii în legătură cu faptul că actuala componenţă a parlamentului va putea modifica şi articolul din Constituţie care prevede că denumirea limbii de stat este "limba moldovenească".

Pe de altă parte, deputatul liberal Valeriu Munteanu a declarat că parlamentul este obligat să respecte această hotărâre şi să efectueze modificările necesare, în caz contrar el riscând să fie dizolvat.

În Republica Moldova, limba română a dobândit statutul de limbă oficială la 31 august 1989, pe fundalul "perestroikăi" din fosta URSS, în urma Marii Adunări Naţionale de la 27 august 1989. În timpul perioadei sovietice, populaţiei i s-a impus să vorbească în "limba moldovenească" şi să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române ca limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfinţit şi în Declaraţia de Independenţă adoptată la 27 august 1991, dar Constituţia din 1994 prevede că limba de stat este cea "moldovenească".