ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sesizarea primului ministru privind conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Președinte referitor la reprezentarea statului român la Consiliul European va fi judecată de Curtea Constituțională a României pe data de 9 iulie, anunță Agerpres.

Marți, primul-ministru a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinte, generat de acțiunile concrete ale șefului statului prin care își arogă atribuții și competențe care, potrivit Constituției, aparțin Executivului, iar în sesizarea adresată CCR, premierul afirmă că nu contestă dreptul președintelui de a reprezenta statul român la reuniunile Consiliului European, ci doar modul discreționar, arbitrar în care acesta a ales să colaboreze cu Parlamentul și Guvernul — chemat prin Constituție să garanteze obligațiile rezultate din actul aderării.

Șefului Guvernului cere CCR să stabilească faptul că președintele României trebuie să delege primului-ministru atribuția de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie.