ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel București a decis că editarea de către Primăria Remetea a unui ziar local exclusiv în limba maghiară reprezintă un act de discriminare la adresa cetățenilor români, chiar dacă CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) luase o decizie contrară, în data de 21 august 2013. Decizia Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs.

Acțiunea a fost inițiată și susținută de bloggerul Dan Tanasă în noiembrie 2012, când acesta a sesizat CNCD cu privire la faptul că Primăria comunei Remetea (Harghita) editează din fonduri publice un ziar local exclusiv în limba maghiară, "fapt ce constituie o discriminare a subsemnatului pe criterii etnice întrucât mi se condiționează accesul la informații de interes public cu privire la activitatea Primăriei Remetea de cunoșterea limbii maghiare.

CNCD a emis hotărârea nr. 483/21.08.2013 prin care mi-a respins sesizarea. În mod absurd, CNCD era de acord ca o primărie să publice un ziar local exclusiv în limba maghiară în condițiile în care singura limbă oficială de stat în România este limba română. Decizia CNCD nu a fost deloc surprinzătoare având în vedere faptul că președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, este membru al aceluiași partid politic ca și primarul reclamat Laczkó-Albert Elemér, adică UDMR".

CNCD - Ziar Local Remetea Harghita