ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un perete alb de zăpadă cât o clădire cu 50 de etaje. Aşa este descrisă avalanşa de pe Everest de către unul dintre alpiniştii care a supravieţuit tsunami-ului de omăt şi gheaţă. Bilanţul, încă provizoriu, al avalanşei de ieri, cauzată de seismul dezastruos ce a lovit este de 22 de morţi, scrie BBC, citat de realitatea.net. Unii dintre ei au fost transportaţi la spital cu elicopterul, dar sunt încă mulţi alţii care au nevoie de ajutor şi sunt blocaţi pe creste.

[gallery columns="1" ids="98433,98434,98435"]

Tone de zăpadă au fost dislocate de pe munte şi au pornit violent spre tabăra de la baza Everestului, imediat după seismul de 7,8. Alpiniştii care au supravieţuit povestesc că totul s-a cutremurat, au ieşit din corturi şi au văzut cum avalanşa se îndrepta spre ei. Au mai avut timp să-şi ia echipamentul să se ancoreze, pentru a nu fi luaţi de torent.

Scenariul s-a repetat, dar la o mai mică amploare după replica de 6,7. Trei avalanşe mai mici s-au declanşat, perturbând operaţiunile de salvare.
"Am simţit noi mişcări telurice. S-au prăbuşit din nou bucăţi de gheaţă din acest gheţar. Nu a fost deloc bine. Ne-am speriat. Iar vremea nu pare să se îmbunătăţească prea curând. A început, din nou, să ningă, dar de dimineaţă vremea a fost mai bună, a fost un pic de soare şi am reuşit să contactăm oamenii care se aflau pe munte", a spus alpinistul Arjun Vajpal.

În momentul producerii avalanşei, pe vârful Everest erau în expediţie patru exploratori români. Toţi sunt în siguranţă, iar Alex Găvan a reuşit chiar să posteze mesaje pe contul său de Twitter în care furniza informaţii despre desfăşurarea operaţiunilor de salvare.