ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Şase din zece europeni nu sunt prea interesaţi de alegerile pentru Parlamentul European (PE) care vor avea loc spre sfârşitul acestei luni, şi aceasta în pofida eforturilor masive depuse de directorii de campanie de a stârni interesul faţă de vot, se arată într-un sondaj al institutul Ipsos-MORI, citat de Agerpres.

Potrivit acestui sondaj, la care au participat aproape 9.000 de persoane din 12 state membre ale Uniunii Europene (UE), 62% dintre europeni fie nu sunt deloc, fie nu sunt prea interesaţi de votul care va avea loc între 22 şi 25 mai şi care va decide cine va conduce Uniunea în următorii cinci ani.

Doar 35% dintre respondenţi au declarat că vor participa cu siguranţă la vot, adică destul de mult sub nivelul de participare de 43% de la ultimele astfel de alegeri, din 2009. Cel mai mare entuziasm participativ s-a înregistrat în Belgia (53%), ţară în care votul este obligatoriu prin lege, urmată de Franţa (44%) şi Olanda (41%), iar cel mai scăzut - în Marea Britanie (27%) şi Polonia (20%), dintre cele 12 state analizate.

Este de aşteptat ca grupările de extremă-dreapta să aibă un rezultat bun sau chiar să câştige alegerile atât în Franţa, cât şi în Olanda, devenind, potenţial, o forţă semnificativă în viitorul Parlament European. De asemenea, în Marea Britanie, este de aşteptat ca formaţiunea de dreapta UKIP să obţină un scor bun.

Alegerile de la sfârşitul lunii mai nu vor stabili doar cine vor fi cei 751 de deputaţi din legislatura 2014-2019, ci vor decide cel mai probabil şi cine va conduce Comisia Europeană, executivul Uniunii Europene, care are dreptul de a propune legi. Principalele grupuri politice europene - socialiştii, de centru-stânga, popularii, de centru-dreapta, şi liberalii - au nominalizat fiecare un candidat pentru Comisie şi speră că, dacă vor câştiga, candidatul lor va fi viitorul preşedinte al executivului european. Dar, într-un semn alarmant pentru toate cele trei grupuri, care au depus eforturi substanţiale pentru a îmbunătăţi vizibilitatea candidaţilor lor în ultimele două luni, sondajul a arătat că peste 60% dintre participanţi nu ştiu cine sunt candidaţii lor.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 8.833 de persoane din Belgia, Croaţia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria.