ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a decis retragerea distincţiei acordate europarlamentarului László Tőkés, după ce au constatat încălcarea a aproape tuturor principiilor potrivit cărora se acordă această distincție. De asemenea, membrii Consiliului de Onoare au căzut de acord că, dacă László Tőkés ar fi continuat să fie purtătorul acestei decorații, ar fi creat "prejudicii morale celorlalţi membri ai Ordinului".

Comunicatul integral al Consiliului de Onoare:
Prin declaraţiile, iniţiativele politice, atitudinile revizioniste şi instigările la ură interetnică, domnul europarlamentar român încalcă în mod grosolan aceste principii, cerând - în dispreţul Tratatelor constitutive ale Uniunii Europene şi al obligaţiilor sale de a le respecta, proteja şi promova - constituirea unei 'regiuni' în care cetăţenii români de etnie română (sau de altă etnie decât cea maghiară) să fie supuşi, simultan, şi voinţei politice şi juridice a unui alt stat 'protector' (dobândind, astfel mai multe obligaţii), în timp ce cei aparţinând etniei maghiare ar dobândi doar o serie de drepturi în plus/privilegii.

Astfel de manifestări - care definesc o atitudine politică discriminatorie şi contrară spiritului Unional - nu doar că reprezintă fapte care îl dezonorează pe purtătorul însemnelor şi creează prejudicii morale celorlalţi membri ai Ordinului, dar sfidează şi calitatea sa de europarlamentar român, situaţie pe care o sesizăm şi Parlamentului European.

La data de 20.11.2013, orele 16,00, Consiliul de Onoare s-a întrunit în ultima şedinţă dedicată soluţionării cererilor de retragere a Ordinului Steaua României. Din păcate, şi de această dată, Laszlo Tokes a manifestat rea-credinţă şi un comportament complet necolegial, dezonorant. În faţa membrilor Consiliului de Onoare, acesta a reiterat aprecierile sale ofensatoare la adresa acestuia, numind Consiliul o comisie pesedistă; definind activitatea Consiliului ca fiind o răfuială a şefului PSD şi a şefului statului; numindu-i pe membrii Consiliului 'instrumente' ale unui partid politic şi agenţi antimaghiari.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis pe 20 noiembrie 2013, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe László Tőkés cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler în decembrie 2009. Potrivit decretului semnat de şeful statului la acea dată, conferirea decoraţiei s-a făcut "cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".