ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia trebuie să-și retragă forța de menținere a păcii din Transnistria, aceasta urmând să fie înlocuită cu o misiune civilă internațională, a declarat joi, de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, informează Ria Novosti.

Noi contăm că Federația Rusă își va încheia procesul de retragere (a trupelor), fără întârzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menținere a păcii în conformitate cu standardele internaționale prin transformarea actualei operațiuni militare într-o misiune internațională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace”, a declarat ea, informează Agerpres.

Șefa diplomației moldovene s-a pronunțat pentru reluarea cât mai rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană în formatul '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE și SUA, ca observatori), informează agenția de presă ITAR-TASS.

Gherman a subliniat în acest context că prezența forțelor ruse în Transnistria 'creează obstacole suplimentare' în avansarea procesului de pace.

Ea a calificat drept 'nejustificate' restricțiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova și a spus că în urma acestora au avut de suferit relațiile comerciale ale Chișinăului cu toate țările din CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Moscova consideră tentativele Republicii Moldova și ale Ucrainei de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria drept acțiuni neprietenoase, care subminează operațiunea de pace din stânga Nistrului, scrie presa rusă.