ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al fostei Securităţi, potrivit unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie. Curtea de Apel București oferise același verdict în data de 25 septembrie 2012, dar istoricul a făcut apel. Acțiunea fost introdusă în decembrie 2010 de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Primele audieri la care a fost invitat Alex Mihai Stoenescu de către oficialii CNSAS au avut loc în 2006, alături de Doru Braia, jurnalist român și nepotul cântăreților Ioana Radu și Mia Braia care a emigrat în Germania, în 1978 și  care, în decembrie 1989, înainte de Revoluția din țară, a încercat să ocupe Ambasada României de la Bonn.

Potrivit datelor din dosarul istoricului, recrutarea s-a produs la 29 martie 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost “Gavrilescu Adrian”. "În perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfăşurat o activitate informativă corespunzătoare, desfăşurată cu pricepere şi pasiune concretizată în 43 de informaţii scrise”, notau într-un raport ofiţerii de Securitate.

În dosarul de la CNSAS, un ofiţeri de Securitate descrie o acţiune a lui Alex Mihai Stoenescu, datată 12 aprilie 1984.

„În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist”, a notat ofiţerul.

Cazul a fost preluat de Securitatea Bucureşti, de locotenentul major Cioclan. S-a trecut ulterior la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rând şi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise peste graniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei.