ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săpăturile efectuate recent de arheologi în apropierea oraşului palestinian Ramallah, au scos la lumină una dintre cele mai mari relicve creștine: locul în care a fost înmormântat Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul martir al lui Hristos, conform unui raport al publicației Linga, preluat de site-ul radiovaticana.it

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

Săpăturile inițiate de arheologi în zona ruinelor satului Taiar, aflat la doi kilometri vest de Ramallah, au avut rezultate neaşteptate.

Ca parte a unui proiect al Universității din Ierusalim, destinat descoperirii și restaurării de antichități, un grup de arheologi, condus de istoricul palestinian Salah Al Hudeliyya, a descoperit ruinele unui întreg complex bisericesc, care include un lăcaș al epocii bizantine și o mănăstire bizantină.

Această descoperire este extrem de importantă pentru creștinii din întreaga lume. Săpăturile sunt efectuate de cercetători palestinieni și israelieni, a precizat dr. Salah Al Hudeliyya.

n interiorul acestor biserici, am dat peste o inscripție care indică faptul că biserica descoperită a fost construită în cinstea sfântului și întâiului mucenic Arhidiacon Ștefan, îngropat aici, în anul Domnului nostru 35", a spus istoricul.

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Ștefan Întâiul-mucenic a fost unul din primii convertiți creștini dintre evreii greci, unul din primii șapte diaconi hirotoniți de Apostoli și primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Biserica pomenește mucenicia Sfântului Ștefan la 27 decembrie și mutarea moaștelor lui 2 august, dar și în 15 iunie odată cu Sfinții Fortunat și Ahaic.

Evreii, în ura lor față de Ștefan, au mințit poporul, dar Sfântul Ștefan, cu fața strălucitoare, a reamintit poporului minunile lui pe care Dumnezeu le făcuse prin el și chiar i-a certat pe evrei pentru uciderea lui Hristos cel nevinovat. Ei l-au scos în afara porților orașului și l-au ucis cu pietre, în timp ce ruda sa Saul (devenit mai târziu Sf. Apostol Pavel) păzea hainele celor ce îl omorau pe Ștefan. Acest martiraj a avut loc la aproape un an de la Pogorârea Duhului Sfânt..