ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa americană publică detalii despre operaţiunea eşuată a americanilor de a elibera mai mulţi ostatici ai Statului Islamic. Printre cei pe care serviciile americane ar fi încercat să-i salveze se număra şi jurnalistul american James Foley, decapitat miercuri de jihadişti.

Câteva publicații din SUA prezintă detalii despre modul în care americanii ar fi încercat să salveze ostaticii aflați în mâinile SIIL. Gruparea extremistă Statul Islamic a cerut iniţial o răscumpărare de 100 de milioane de euro pentru eliberarea jurnalistului James Foley, care a fost decapitat, potrivit unei înregistrări video postate marţi pe Internet, scrie USA Today, citată de RFI.

Philip Balboni, directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, pentru care lucra Foley, a precizat că răpitorii jurnalistului au cerut iniţial o răscumpărare de 100 de milioane de euro de la familia acestuia şi de la GlobalPost. Balboni a refuzat însă să dezvăluie răspunsul instituţiei media la această cerere, precizând doar că discuţiile purtate au fost pregătite împreună cu autorităţile competente.

Operaţiunea specială

Din ce scrie şi Wall Street Journal, forţele speciale americane au organizat în această vară o operaţiune de salvare a unor ostatici americani deţinuţi de Statul Islamic în Siria, printre care se afla şi James Foley. Au dat greş, aşa cum au recunoscut inclusiv oficiali din administraţia Obama.

De menționat și că preşedintele Obama a dat ordinul să fie declanşată operaţiunea, prima de acest fel a SUA pe teritoriul sirian după ce agenţiile de spionaj au primit informaţii conform cărora mai mulţi americani erau deţinuţi de gruparea extremistă Statul Islamic la un complex dintr-o zonă slab populată din Siria. Agenţiile de spionaj ştiau atunci că printre ostatici se afla şi James Foley. Responsabilii americani  au refuzat să menţioneze exact unde şi cum s-a desfăşurat operaţiunea, la care au participat câteva zeci de membri ai forţelor speciale, susţinuţi de elicoptere, drone şi avioane de luptă.

După ce au aterizat în zonă şi s-au apropiat de complex, forţele americane au fost implicate într-un schimb de focuri în care au fost ucişi câţiva membri ai Statului Islamic şi a fost rănit uşor un membru al trupelor speciale. Echipa de intervenţie nu a găsit însă nici un american în acel complex şi s-a retras din zonă. Se întâmpla chiar pe 4 iulie, de ziua naţională a Americii.

Nu a existat un răspuns din partea teroriştilor

Philip Balboni a indicat pentru USA Today că a existat o singură cerere de răscumpărare, că nu a existat nicio negociere şi că s-a consultat cu FBI înainte de a trimite un email de răspuns. Dar a mai spus ceva: Global Post nu a luat în serios cererea de răscumpărare de 100 de milioane de dolari deoarece, spune Balboni, sumele plătite pentru alţi ostatici ţinuţi de Statul Islamic au fost cu mult mai mici. Mai exact, răscumpările plătite până acum pentru eliberarea ostaticilor occidentali au oscilat între 2 şi 4 milioane de euro. După emailul trimis iniţial de Global Post, nu a mai existat niciun semn din partea răpitorilor.

Mai grav este că jihadiştii deţin încă peste 20 de ostatici.  Alți  patru occidentali au fost răpiţi doar în ultimele zile, în Siria. Majoritatea ostaticilor sunt jurnalişti şi angajaţi ai unor agenţii umanitare.