ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pornind de la ideea pe care a lansat-o revista Caţavencii, care publică o informaţie potrivit căreia generalul Florian Coldea ar fi cerut autorităţilor SUA acordarea cetăţeniei americane, am căutat să vedem care este rolul cetaţeniei într-un organism militar din România, cum este cazul Serviciului Român de Informaţii.

Pe site-ul sri.ro la rubrica "Profilul angajatului" sunt enumerate condiţiile de angajare. Astfel, pentru a lucra în SRI, pe lângă alte cerinţe, trebuie să ai "cetăţenie română şi domiciliul în ţară". Nu DOAR cetăţenie română, poţi avea chiar două sau chiar opt, numărul maxim stabilit prin convenţia de la Geneva, pentru că acolo unde legea nu interzice, înseamnă că permite. Această cerinţă vine însă în contradicţie cu o altă cerinţă de angajare în care se cere "loialitate faţă de ţară". Întrebarea este faţă de ce ţară se cere acest lucru?

Untitled-1

Legea a fost schimbată în anul 2004, odată cu aderarea României la NATO şi modificarea Constituţiei, când a fost eliminată condiţia de a avea numai cetăţenia română pentru ocuparea unei demnităţi sau funcţii publice, civile sau militare, dacă cei în cauză au domiciliul în ţară.
Constituţia, articolul 16 alineatul (3): Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

În urmă cu patru ani, Valeriu Zgonea, pe atunci vicepreşedinte al PSD, spunea că partidul său intenţionează să depună în Parlament un proiect de lege prin care în funcţiile de demnitate publică şi în funcţii publice de conducere să nu poată fi numiţi sau aleşi decât cei care au o singură cetăţenie, cea română. Acesta spunea că i se pare "sub demnitatea unui stat" ca preşedinţi de consilii judeţene sau parlamentari din Parlamentul României să facă "un titlu de glorie pentru că îşi iau a doua cetăţenie". Totul a durat însă până când PSD a ajuns la guvernare alături de UDMR, în 2012, şi totul a fost dat uitării.

Ultimul caz de acest tip a fost legat de Emil Hurezeanu. Fost jurnalist, Hurezeanu va ocupa funcţia de ambasador al României în Germania. Până de curând acesta nu deţinea şi cetăţenia română, dar odată cu această numire a făcut demersurile pentru a o reprimi. Acum are dublă cetăţenie, română şi germană.