ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul Cristiana Maria Stoian, fosta şefă a Centrului de Transfuzii din Slobozia, se dovedeşte a fi un adevărat monstru în halat, potrivit procurorilor Parchetului Judecătoriei Slobozia.

Aceştia au identificat şapte pacienţi "care au decedat la intervale mai mici sa mai mari de la momentul internării, unora din ei medicul Stoian Cristiana Maria refuzând să le dea sângele solicitat sau furnizându-l în cantităţi insuficiente ori contra-cost”.

Astfel, Cristiana Maria Stoian a refuzat să elibereze sânge unor copii, unor doctori cu care avea o relaţie personală proastă sau unor bătrâni singuri, dar în acelaşi timp, a rezolvat "în două minute" o cerere asemănătoare a unui consilier local.

Trebuie observat faptul că nu a solicitat date despre starea pacientei, boala acesteia, nivelul hemoglobinei, aşa cum proceda în mod normal, hotărâtor pentru decizia de a elibera sânge fiind numai faptul că bolnavul este mama unui consilier local”, notează anchetatorii.

Cristiana Maria Stoian a refuzat să elibereze sânge unei femei operate prin cezariană, în vârstă de doar 20 de ani.

”În cadrul discuţiei din 03.10.2013, asistenta îi precizează medicului Stoian Cristiana faptul ca doctorul ,,…..,, a solicitat un flacon de sânge pentru o pacientă operată prin cezariană, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea …. care nu are donatori. Stoian Cristiana refuză eliberarea unităţii de sânge folosind expresia «La revedere....să-i anunţe familia»”, se arată în dosarul procurorilor.

În contrast direct cu cazul expus mai sus este situaţia din data de 30.10.2013, ora 19.23, când doctorul Stoian Cristiana-Maria este apelată de asistenta Toma Corina din cadrul Centrului de transfuzii care îi spune că au o urgenţă, respectiv chirurgul ,,….” solicită o pungă de sânge pentru o fetiţă de 13 ani supusă unei intervenţii chirurgicale şi pe care «au deschis-o şi are burta plină de sânge». Stoian Cristana, folosind expresia «Eh, na....si?», refuză eliberarea unităţii de sânge pe motiv că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei, dându-i indicaţii asistentei să vorbească cu aparţinătorii fetiţei şi întrebă la un moment daca «sunt de culoare sau...?», iar la răspunsul afirmativ al asistentei în sensul că aparţinătorii sunt de etnie romă, Stoian Cristiana foloseşte expresia «Ah, sunt de culoare....şi de culoare»,....ca şi când acesta ar fi fost un motiv întemeiat să nu aprobe eliberarea unităţii de sânge solicitate”, menţionează procurorii.

Anchetatorii au identificat, de asemenea, o situaţie în care acelaşi medic a refuzat eliberarea unui flacon de sânge pentru un alt copil, spunând ”lasă, că nu-i trebuie la 14 ani sânge”, iar când asistenta i-a spus că pacientul are hemoglobina 9,4, Cristiana Stoian a spus că va elibera flaconul de sânge când hemoglobina pacientului va scădea sub 7.

În cazul unui bătrân de 87 de ani, pentru care în 27 septembrie 2013 medicul a cerut sânge şi care nu avea donatori, fără a întreba ce diagnostic are pacientul, fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia a refuzat eliberarea flaconului de sânge, spunând: ”La revedere... să-i aducă aparţinători”.

Într-un alt caz îngrozitor, fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia a acceptat să fie eliberat sânge unei bătrâne de 78 de ani, doar cu condiţia să fie sunată personal de către medicul pacientei. Deşi o asistentă îi comunică în repetate rânduri Cristianei Stoian că ”e intubată (...), e vai de mama ei (…), moare", fosta şefă cere să fie sunată personal de medicul curant, însă bătrâna moare a doua zi.

În 11 iulie, Judecătoria Slobozia a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a Cristianei Maria Stoian, acuzată de săvârşirea a 21 de infracţiuni, între care 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sangiune umane.