ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa germană prezintă documente care arată și o altă față a liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama. Conform ziarului Sueddeustche Zeitung, Dalai Lama era informat despre sprijinul armat pe care Agenția Centrală de Informații (CIA) îl furniza luptătorilor de gherilă tibetani în lupta împotriva ocupației Chinei comuniste. Dosarul complet al acestei operațiuni a serviciilor americane se numește St Circus și datează din 1956.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

”Cel mai cunoscut și important reprezentant al pacifismului era perfect conștient de acțiunea CIA”, scrie ziarul german, citat de cotidianul italian Il Messaggero. Concluzia autorilor articolului din SZ este aceea că liderul religios al Tibetului a încercat ”să păstreze aparențele unei sanctități”. 

Cotidianul german relatează prima întâlnire care a avut loc loc între autoritatea religioasă tibetană și un agent al serviciilor secrete americane, Kenneth Knaus, după ocuparea Tibetului de căre China comunistă, în 1950.

Dalai Lama era ”mai curând nervos” și ar fi avut o abordare oarecum ”distantă” în timpul contactelor cu americanii și care ar fi avut loc între anii 1951-1956. Timp în care CIA a furnizat mișcării de gherilă tone de arme. Chiar și Dalai Lama a fost susținut, scrie SZ, pe baza datelor din dosarul St Circus. Anual, tibetanii primeau 180.000 de dolari, care, în documente, erau declarați drept ”bani în ajutorul lui Dalai Lama”.

Aceste dezvăluiri aparțin, în mare parte, fostului agent CIA Kenneth Knaus, care acum are 89 de ani. Acesta nu a putut să nu se întrebe cum a acceptat Dalai Lama să se implice în această operațiune care contrazicea flagrant misiunea sa religioasă și ideea de pacifism pe care o clama.Aproximativ 85.000 de luptători de gherilă au fost antrenați de americani în tabere secrete, care se numeau Chushi Gangdrug.

Dependent politic si financiar de CIA

După o vizită secretă a șefului diplomației americane de la acea vreme, Henry Kissinger, la Beijing, în 1971, americanii au decis să pună punct ”aventurii tibetane”, notează SZ.

Costurile operațiunii americane se ridică la ”o sumă de milioane, cu două cifre”, adaugă ziarul german.

Cel mai grav este că, un memorandum al Departamentului de Stat al SUA arăta că, la acea epocă, Dalai Lama ”depindea complet din punct de vedere politic și financiar de CIA”, pentru că știa că fără sprijinul americanilor rezistența tibetană nu ar fi rezistat.

Dalai Lama și-a construit imaginea de om al păcii și înțelegerii, primind numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.