ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drama copiilor care au fost abandonaţi de către părinţii lor în Republica Moldova, din cauza sărăciei extreme din acest stat, face înconjurul lumii.

Jurnaliştii de la postul de televiziune britanic BBC scriu despre drama copiilor din R. Moldova, considerată cea mai săracă ţară din Europa.

Peste 7.000 de copii sunt abandonaţi de părinţi şi apoi ajung plasaţi în centrele de asistenţă socială, dar doar 2% dintre ei sunt cu adevărat orfani, restul provenind din familii ce nu îi pot creşte, din cauza lipsei banilor.

Există o lipsă cronică a serviciilor sociale de bază, scriu ziariştii de la BBC. Unele ONG-uri susţin că situaţia din R. Moldova încalcă inclusiv dreptul copilului la o familie, cum e statuat în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului.
"Într-un centru de asistenţă socială din Chişinău, deşi clădirea este bine întreţinută în exterior, ceea ce te frapează în momentul în care treci pragul este liniştea desăvârşită.

În loc să se joace, majoritatea copiilor de aici sunt aşezaţi în pătuţuri. Într-un colţ, un copil cu dizabilităţi este lăsat în propria vomă. Ieşirile în aer liber sunt şi ele destul de rare, din cauza personalului insuficient, argumentează managerul instituţiei.

Cu toate acestea, numărul celor ce lucrează într-un asemenea centru îl depăseşte pe cel al copiilor"

, notează cei de la BBC.