ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul israelian a decis să construiască un gard ”inteligent” în jurul Fâșiei Gaza pentru a asigura protecția cetățenilor din Israel.

Presa israeliană, care citează responsabili de la Tel Aviv, susține că lucrările la acest gard inteligent au început deja. ”Scopul este de a putea fi mai alertați în legătură cu pătrunderea unora, în fața amenințărilor care vin din Gaza, și nu sunt puține”, a precizat o sursă israeliană, citată de Ria Novosti.

Gardul va fi echipat cu un sistem de alarmă care va alerta autoritățile regionale în cazul unor încercări de infiltrare a palestinienilor. Garduri similare există în Israel în Iudeea și Samaria.

Decizia construirii gardului inteligent a fost luată de Ministerul israelian al Apărării, în urma escaladării conflictului israeliano-palestinian, din iunie, după ce Israelul a acuzat mișcarea palestinină Hamas de uciderea a trei adolescenți evrei.

Israelul și-a atras criticile comunității occidentale și ale organizațiilor pentru drepturile omului, în 2002, când a decis să îi separe pe israelieni de palestinieni prin ridicarea unui zid uriaș, la granița cu Cisiordania. Motivul a fost același: protejarea evreilor de atentatele teroriste ale palestinienilor.

Zidul din beton, dublat cu sârmă ghimpată şi triplat cu pază, pe o întindere de 400 de kilometri, este contestat și astăzi de tinerii arabi.