ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român a uitat aproape complet de eroii care au căzut la datorie în Primul Război Mondial. Aproape 3.000 de morminte ale soldaţilor morţi în luptele din Oradea şi din împrejurimi au dispărut din cimitirele din oraş şi nimeni nu poate da un răspuns.

"Au existat militari din primul război mondial înmormântaţi şi la Oradea, în Olosig. Erau militari decedaţi în spitalele din Oradea inclusiv în cel de campanie, în urma rănilor primite pe front", spune Dan Poenar, preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria".

În anul 1935, în cimitirele Rulikowski şi Olosig erau 2.632, respectiv 450 de morminte ale militarilor români căzuţi în primul război mondial. După aproape 20 de ani, locurile de veci abia mai puteau fi văzute sub vegetaţia care le cuprinsese pentru că primăria nu mai avea bani ca să le întreţină. În timp, mormintele soldaţilor au dispărut. În locul lor au fost îngropate alte persoane, iar în 1984 doar monumentul Vulturul mai amintea de existenţa soldaţilor morţi în prima conflagraţie mondială.

"Nu există înscrisuri şi nu avem date despre mormintele vechi aparţinând ostaşilor din primul război mondial", spune Doru Vaida, administratorul cimitirului municipal.

Şi mormintele din cimitirul Olosig au avut o soartă similară. "În cimitirul Olosig nu mai era nici un monument legat de cei îngropaţi în primul război mondial", recunoaște Ilie Bolojan, primarul Oradei.

În aproape un secol, din cimitirele Oradei au dispărut dovezile fizice şi osemintele celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial.